Hyppää sisältöön

Tunteiden käsittely

Tunteiden käsittely

Tunteiden käsittelyn edellytyksenä on uskallus kohdata tunteensa. Tunteet on tarkoitettu tunnettavaksi, ei tukahdutettaviksi. Vaikka tunne onkin tärkeä viestintuoja, se ei vielä itsessään ole vaarallinen. Vasta oma tulkinta ja tunnetta seuraava toiminta voivat aiheuttaa haittoja.

Jos turhautumiseensa reagoi juomalla päänsä täyteen, huutamalla herjauksia muille ihmisille tai esimerkiksi shoppailemalla, pelaamalla tai ahmimalla makeaa, voi tunteesta alkaa aiheutua oikeita haittoja. Harvemmin sen sijaan viha johtaa suurempiin haittoihin, jos sen onnistuu käsittelemään esimerkiksi puhumalla ystävälleen, kirjoittamalla asiasta päiväkirjaansa, lähtemällä luonnonhelmaan hengittämään, nukkumalla yön yli tai keskustelemalla asiasta vertaisryhmässä tai terapeutin kanssa. Olennaista siis on, millaista ajattelua, toimintaa ja vuorovaikutusta tunne sinussa tuottaa.

Olikohan työkaverini vitsin (tai puolisoni rahapelaamisen) tarkoitus loukata minua vai vaikuttiko huonot yöuneni siihen, että tulkitsin käytöksen pahantahtoiseksi? Onkohan tulkintani tapahtumasta puolueeton?  Voisinkohan ottaa asian työkaverini kanssa puheeksi, jotta saisin asiaan selkoa eikä asia jäisi painamaan mieltäni?

Asian työkaverinsa kanssa puheeksi ottava joutuu pohtimaan vielä, miten omasta kielteisestä tunteesta huolimatta asian saa otettua rakentavasti esiin. Mikä on oikea hetki ja tapa, jolla tuon asian esiin? Miten estän itseäni suuttumasta, koska tiedän, että toinen osapuoli reagoi tyypillisesti siilipuolustuksella tai mykkäkoululla?

Harjoitus

Valitse jokin ajankohtainen ja ongelmalliseksi kokemasi tilanne liittyen pelaajan toimintaan ja kirjaa se ylös.

Tarkastele siihen liittyviä ajatuksia ja tunteita ja toiminnan seurauksia sinulle ja muille. Jos oma reagointi tunteeseen on ei-toivottua, mieti vaihtoehtoinen tapa tilanteeseen.

Tilanne

  • Kuvaa ongelmatilanne.

Ajatukset ja tunteet

  • Kuvaile tilanteesta herääviä ajatuksia ja tunteitasi.

Toiminta

  • Kuvaa miten tilanteessa tyypillisesti reagoit ja mitä teet.

Seuraus

  • Kuvaa mitä toiminnastasi seuraa ja miten tilanne etenee.

Muutossuunnitelma

  • Mieti miten voisit toimia toisin, kun vastaava tilanne tulee eteen seuraavan kerran.


Lähde: Itäpuisto, Maritta 2015. Läheiset ja rahapeliongelma. Tietoa ja välineitä läheisten kanssa työskentelyyn. THL.