Hyppää sisältöön

Rahaan ja taloudenhallintaan liittyvät keinot

Rahaan ja taloudenhallintaan liittyvät keinot

Käteinen raha

Suunnittele ostosreissut etukäteen ja ota käteistä rahaa mukaan vain, jos on aivan pakko. Jos saat käteistä, talleta se heti automaatilla. Avaa tarvittaessa erillinen ruokatili.

Pankkitilit ja -kortit

Aseta pankkitilillesi päivittäinen nostoraja. Anna luotettavalle läheiselle verkkopankkitunnuksesi ja oikeus seurata pankkitiliäsi. Avaa tarvittaessa erillinen lainanhoitotili. Luovu luottokortista väliaikaisesti.

Sopimukset läheisen kanssa

Keskustele raha-asioiden hoidon siirtämisestä määräaikaisella kirjallisella sopimuksella. Sovi Sovi kirjanpidosta eli tulojen ja menojen kirjaamisesta ja tarkistamisesta.

Omaehtoinen luottokieltomerkintä

Tee itsellesi vapaaehtoinen luottokielto sähköisesti positiivisen luottotietorekisterin asiointipalvelussa. Luottokielto on ilmainen. Tieto luottokiellostasi välitetään luotonantajille sekä yrityksille, jotka tarjoavat luottotietopalveluja.

On muistettava, että merkinnällä voi olla vaikutuksia esimerkiksi vuokra-asunnon, vakuutusten ym. saamiseen.

Välitystili

Välitystili on sosiaalitoimen palvelu, jossa annat raha-asiasi sosiaalitoimen hoidettavaksi tilanteessa, jossa sinulla on vaikeuksia hallita rahankäyttöäsi. Välitystilin tarkoituksena on mm. turvata asuminen (esim. vuokran maksaminen suoraan), toimeentulo sekä ehkäistä lisävelkaantumista. Palvelu on väliaikainen.

Edunvalvonta

Mikäli kevyemmät keinot eivät riitä, voi itselleen hakea maistraatista määräaikaisen edunvalvojan, jonka tehtävä on hoitaa talousasioita yhdessä valvottavan kanssa. Edunvalvonnan edellytyksenä on lääkärin antama todistus peliriippuvuudesta. Edunvalvojan olisi hyvä olla joku muu kuin oma kumppani tai vanhempi.