Hyppää sisältöön

Pelaamisen edut ja haitat

Pelaamisen edut ja haitat

Harjoituksen tarkoituksena on antaa rahapelaamista lopettavalle konkreettinen työkalu pelaamisen etujen ja haittojen puntarointiin. Tehtävä auttaa tekemään näkyväksi niitä asioita, joista pelaaja joutuu luopumaan lopettaessaan pelaamisen. Samalla se myös konkretisoi niitä asioita, joita pelaamisen jatkaminen hänen elämäänsä tuottaa. Pelaaja saa itse tehdä arvioinnin eduista ja haitoista; kummat painavat vaakakupissa enemmän?

Usein juuri aloittaessaan muutostyötä pelaaja ei välttämättä halua muistella niitä asioita, jotka alun perin ovat saattaneet hänet pelaamisesta johtuviin ongelmiin. Pelaajan voi olla vaikea lähteä tarkastelemaan erityisesti pelaamiseen liittyneitä etuja. Etujen kirjoittaminen konkretisoi pelaamiseen johtaneita syitä, jolloin voidaan ennaltaehkäistä ja pienentää retkahdusmahdollisuutta tulevaisuudessa.

Tehtävä antaa myös pelaajalle mahdollisuuden pohtia kuinka ja millä muulla tekemisellä korvata hyötyjä, joita pelaamisella on haettu.

Nelikentässä on mukana lopettamisen haitat ja edut. Tämä tuo uutta näkökulmaa ja haastaa tehtävän tekijää tarkastelemaan etuja ja haittoja toisesta näkökulmasta.

Pelaamisen edut
Mitä pelaaminen minulle antaa?Lopettamisen edut
Mitä pelaaminen on vienyt tai voi viedä minulta?Pelaamisen haitat
Mitä voin saavuttaa, jos lopetan pelaamisen?Lopettamisen haitat
Mitä menetän, jos lopetan pelaamisen?