Hyppää sisältöön

Miten toimia velkatilanteessa?

Miten toimia velkatilanteessa?

Maksuvaikeudet ovat yleisiä Suomessa. Vuonna 2020 lähes 400 000 ihmisellä oli maksuhäiriöitä ja puolen miljoonan ihmisen velat ovat vuosittain ulosotossa. Kulutusluottojen ja pikalainojen aiheuttamat velkakierteet ovat nykyään monen velkaongelmien takana. Talous- ja velkaongelmien taustalla on monia syitä. Ongelmalliseen rahapelaamiseen liittyy hyvin usein talousongelmien lisäksi myös velkaantumista.  

Moni rahapelaajan läheinen miettii, miten voisi selviytyä talous- ja velkaongelmista, vaikka lähtökohtaisesti velkojen aiheuttaja (pelaaja) on aina vastuussa veloistaan. Velkaongelmat kuormittavat ja stressaavat ja niiden ratkaiseminen saattaa tuntua ensisijaiselta. Moni häpeää talousvaikeuksia, eikä puhu niistä edes lähipiirissä. Usein omaan tilanteeseen havahtuminen ja sen hyväksyminen vievät aikaa.

Ratkaisua talous- ja velkaongelmiin ei yleensä löydy nopeasti, vaan tilanteeseen on sopeuduttava ja se on hyväksyttävä. On hyvä muistaa, että sinulla on oikeus päättää, autatko läheistäsi talous- ja velka-asioissa vai et. Tue ja auta siten, mikä itsestäsi tuntuu hyvältä ja miellyttävältä.

Talous- ja velkaneuvonta

Oikeusaputoimistojen talous- ja velkaneuvonta on maksutonta, luottamuksellista ja sitä järjestää valtio.

Talous- ja velkaneuvonta:

  • Antaa tietoa ja neuvontaa talouden ja velkojen hoidossa.
  • Auttaa selvittämään velkatilanteen ja punnitsemaan ratkaisuvaihtoehtoja.
  • Auttaa hakemaan järjestelylainaa, järjestelylainatakausta tai velkajärjestelyä.
  • Ohjaa hakemaan tarvittaessa oikeudellista apua.
  • Asiakas voi valita, missä toimistossa asioi. Asioida voi sähköisesti, kasvokkain, puhelimessa tai chatissa. 

Tarkemmat tiedot löytyvät talous- ja velkaneuvonnan nettisivuilta. Sieltä löytyy myös tietoa ja työvälineitä taloudenhallintaan ja velkatilanteen selvittelyyn.

Takuusäätiö

Takuusäätiö on kotitalouksien arjen raha-asioiden asiantuntija, joka auttaa ihmisiä ottamaan oman taloutensa haltuun. 

Takuusäätiö tarjoaa maksutta: 

  • puhelin- ja chat-neuvontaa
  • takauksia pankista nostettaviin järjestelylainoihin
  • pienlainoja
  • välineitä raha-asioiden hallintaan, esimerkiksi
  • penno.fi -sovellus, oppaat ja itseapu-välineet.

Takuusäätiön nettisivuilta löytyy tietoa ja opastusta, kun rahat eivät riitä kaikkien laskujen ja velkojen maksuun. Sivuille on koottu tietoa myös esimerkiksi maksusopimuksista, velkajärjestelyistä, maksuhäiriömerkinnöistä, perinnästä ja ulosotosta.

Talouden suojaaminen

1. Älä ota velkaa itsellesi

Älä ota pelaajan velkoja omiin nimiisi, ryhdy yhteisvelalliseksi tai takaa hänelle lainaa. Jos suoritat edellä mainittuja asioita, joudut maksuosalliseksi. Vaikka pelaajalla olisi ulosotossa velkaa tai hän pyytää sinua maksamaan velkojaan uhakaamalla, et ole vastuussa hänen ottamistaan veloista. Turvaa oma taloutesi!

2. Hanki apua turvaksi

Koska tilanteet ovat hyvin erilaisia ja yksilöllisiä, on parasta hakea apua ja selvitellä asioita ammattilaisen kanssa. Näin saat ajankohtaista ja oikeaa tietoa sekä käytännön neuvoja tilanteeseesi. Usein velkaongelmista on vääriä uskomuksia tai kuulopuheita, joihin uskominen saattaa pitkittää tilanteen selvittämistä.

3. Älä sorru hätäratkaisuihin

Pohdi rauhassa, mikä olisi järkevin tapa toimia tilanteessasi. Älä sorru nopeisiin hätäratkaisuihin maksuhäiriömerkinnän, ulosoton tai perinnän pelossa, vaan kysy apua ja neuvoa. Pääasia on, että välttämättömät menot tulevat maksetuksi, kuten asumismenot. 

4. Pelaajaa voi tukea ja rohkaista

Voitte yhdessä selvittää auttavien tahojen yhteystietoja ottamalla yhteyttä yhdessä talous- ja velkaneuvontaan. Voit myös tukea läheisen rahankäytön suunnittelua ja seurantaa  (esimerkiksi ottamalla käyttöön penno.fi -sovelluksen) tai  voit auttaa pelaaja todellisen velkamäärän selvittämisessä. Jotkut tekevät väliaikaisen sopimuksen, jossa läheinen ottaa pelaajan pankkitunnukset ja hoitaa pelaajan taloutta väliaikaisesti. Tämä ei sovi kaikille ja tällaisista asioista on sovitta yhdessä pelaajan kanssa.