Hyppää sisältöön

Retkahduksen ehkäisy

Retkahduksen ehkäisy

Rahapeliriippuvuus on retkahdusaltis sairaus ja retkahdusten ja lipsahdusten voidaan ajatella kuuluvan toipumisprosessiin. Tyypillisimmin retkahdusalttius liittyy vieroitusoireisiin, levottomuuteen, ahdistuneisuuden tunteisiin tai voimakkaaseen pakonomaisen pelaamisen tarpeeseen.

Tunnista pelaamiseen liittyvät tilannetekijät

Kun tunnistat mitkä tilanteet tai ajatukset ovat saaneet sinut aikaisemmin pelaamaan hallitsemattomasti, voit ehkäistä paremmin tulevia houkutuksia pelata. Tilannetekijät voivat olla tunteita tai kuormittavia hetkiä elämässäsi tai jopa paikkoja, joissa olet tottunut viettämään aikaa pelaamalla.

Älä jää yksin

Jos olet pelannut hallitsemattomasti yksinollessasi tunnista se. Tyypillisesti eristäytyminen ja yksinjääminen on riski retkahtamiselle. Erityisesti netin välityksellä /netissä pelaaminen, jonka aloittaminen on vain yhden napin painalluksen päässä, on suuri riski pelaamisen aloittamiseen, kun olet yksin. Jos koet voimakasta halua pelata, älä jää yksin, soita ystävälle, perheenjäsenelle tai ota yhteyttä vertaistukiryhmään.

Siirrä pelaamisen aloittamisen päätöstä

Kun tunnet voimakasta halua tai tarvetta pelata, siirrä päätöstäsi aloittaa pelaaminen, niin kauan kun halu menee ohi. Ole hetkessä ja anna halun pelata mennä pois. Pelaamisen aloittamisen siirtäminen, voimakkaan halun kanssa hetkessä oleminen antaa sinulle onnistumisen kokemuksen. Voit esimerkiksi siirtää pelaamisen aloittamisen päätöstä tunnilla eteenpäin ja katsoa mitä tapahtuu. Usein voimakas tarve pelata laimenee ja unohtuu ennen kuin tunti on kulunut.

Aseta tavoite, jonka voit saavuttaa, jos et pelaa

Tavoitteen asettaminen pelaamattomuudelle on yksi keino, jota voit kokeilla riskitilanteen kokiessasi. Kun pohdit tavoitettasi, on tärkeää, että se on sinulle merkityksellinen ja tärkeä saavuttaa. Tässä muutamia esimerkkejä:

  • Tavoite: rahan säästäminen esim. viikko tai kuukausi kerrallaan. Pelaamiseen normaalisti menneet rahat siirretään säästöön, kuukauden lopussa konkretisoituu säästetty summa.
  • Tavoite: salaamisen lopettaminen askel kerrallaan
  • Tavoite: tilanteen ja omien tunteiden rehellinen käsittely läheisen kanssa.
  • Tavoite liikunnan lisäämiseksi, esim. vanhan harrastuksen elvyttäminen tai uuden hankkiminen pelaamisesta säästyneillä rahoilla
  • Mitä olet aina halunnut tehdä, mutta et ole pystynyt, koska pelaaminen on vienyt aikasi ja rahasi?

Harkitse tilalle uutta tekemistä

Kun olet toipumassa rahapeliriippuvuudesta, voit hyötyä siitä, että pohdit mitä muuta voisit keksi pelaamisesta jääneen ajan tilalle. Kun kohtaan tilanteita, joissa voimakas pelaamisen halu meinaa viedä sinut mukanaan on uudesta harrastuksesta tai tekemisestä sinulle apua, voit käyttää sitä retkahduksen ehkäisykeinona. On myös hyödyllistä, että pohdit kuinka rakennat rutiinisi uudelleen, siten että teet jotain itsellesi merkityksellistä noina vuorokauden aikoina, jolloin aikaisemmin pelasit.

Harjoitus

Muutoksen tekeminen pelaamisessa on pitkä prosessi, johon kuuluu onnistumisia, lipsahduksia ja joskus retkahduksia. Onkin ensin syytä määritellä mikä on retkahdus. Jollekulle paluu entiseen toimintaan on retkahdus. Toisille taas toiminnan silloin tällöin tekeminen on jo retkahtamista.  

Retkahdus voidaan määritellä paluuksi entisiin tottumuksiin, käyttäytymiseen, jossa ei ole hallintaa. Sinun on hyvä tietää, että retkahtaminen on osa muutosprosessia eikä tarkoita elinkautistuomioita. Retkahdus on aina estettävissä.  

Olet päässyt jo pitkälle muutosmatkallasi. Tunnistat paremmin tilanteita, ajatuksia ja tunteita, jotka ovat liittyneet toimintaasi, joka on aiheuttanut sinulle haittaa. Hallinnan tunteesi on kasvanut.  

Ohessa muutama kysymys, jolla voit valmistautua mahdolliseen lipsahdukseen tai retkahdukseen.  

Oletko kokenut lipsahduksen tai retkahduksen?

  1. Jos vastasit myöntävästi, kirjoita lipsahduksen tai retkahduksen tapahtuma tarkasti, ja kuinka selvisit siitä. 
  2. Mikä mielestäsi voisi todennäköisimmin saada sinut retkahtamaan seuraavan kuukauden kuluessa? 

Luettele 1–5 tapaa, mitä voit tehdä retkahtamisen ehkäisemiseksi. 

Hyvä, nyt sinulla on suunnitelma. Kertaa se aika ajoin ja pidä se saatavilla. Voit jakaa suunnitelman myös läheistesi kanssa.  

Kirjallisuutta: Avaimia Rahapeliongelman hallintaan (2021 THL).

Kirjoittaja
Sari Castrén, FT psykologi
Tutkimuspäällikkö
Dosentti (riippuvuushäiriöt) Turun yliopisto
Dosentti (kansanterveystiede) Helsingin yliopisto

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos
Rahapelihaitat
Hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen yksikkö