Hyppää sisältöön

Miten läheinen voi varautua ja toimia retkahdustilanteessa?

Miten läheinen voi varautua ja toimia retkahdustilanteessa?

Kun läheinen kuulee retkahduksesta, mieleen nousee monia kysymyksiä ja tunteita. Miten minun kuuluu suhtautua tähän? Onko kaikki kovalla työllä rakennettu nyt menetetty? Voiko toiseen luottaa enää koskaan?

Retkahdustilanteessa pelaajan ensisijainen tehtävä on pysäyttää pelaaminen mahdollisimman nopeasti. Hänen tulisi löytää taas ne työkalut, jotka ovat auttaneet häntä pysymään erossa peleistä aiemminkin. 

Läheinen saattaa tuntea tilanteesta suurta epätoivoa ja tilanne voi jopa lamaannuttaa tai etäännyttää toisesta osapuolesta. 

Miten retkahdustilanteeseen voi varautua ja miten itse tilanteessa voi toimia. 

 1. Tehkää kirjallinen sopimus jo ennakkoon, mitä läheinen tekee tai miten hän toimii mahdollisessa retkahdustilanteessa. Jos retkahdus tapahtuu, ottakaa sopimus esiin ja toimikaa sopimuksenne mukaisesti. 
 2. Keskustelkaa retkahduksesta avoimesti ja rehellisesti. Kerro pelaajalle miltä sinusta tuntuu ja miten retkahtaminen vaikuttaa sinuun sekä teidän suhteeseenne.  
 3. Pyydä pelaajalta suoraan sitä, mitä tarvitset häneltä tässä tilanteessa. Ehkä kaipaat pelaajalta konkreettisia, luottamusta lisääviä tekoja. Määritä ensin itse, mitä tarvitset toiselta ja kommunikoi sitten asia hänelle. Uhkailu ja pakottaminen eivät tuota tulosta. 
 4. Hae itsellesi tarvittaessa apua ja tukea esimerkiksi Pelirajaton-vertaispuhelimesta tai chatista.
 5. Joskus oman tilan ottaminen auttaa. Erityisesti saman katon alla voi olla vaikeaa kuulla omia ajatuksiaan, kun ilmapiiri on kiristynyt. Muutama yö erillään voi antaa tarpeellisen pohdinta- ja hengähdyshetken molemmille. 

Harjoitus

Tehkää yhteinen kirjallinen sopimus pelaajan kanssa niistä asioista, jotka mielestänne kaipaavat selkeämpää sopimista. Sopimuksen avulla molempien osapuolten tarpeet ja toiveet suhteessanne tulevat kunnioittavasti huomioiduksi. 

Kun teette sopimusta, pohtikaa alla olevia kysymyksiä ensin yksin ja sen jälkeen yhdessä. Olkaa rehellisiä itsellenne ja toisillenne. Tehkää sellainen sopimus, johon pyritte aidosti sitoutumaan.

 1. Mitä minulle merkitsee tämä ihmissuhde? 
 2. Mitä minä toivon meidän ihmissuhteeltamme? 
 3. Mitä minä toivon sinulta? 
 4. Miten hoidamme arjen asiat? Kuka ottaa vastuun mistäkin? 
 5. Miten hoidamme talouden?  
 6. Miten toimimme mahdollisessa retkahdustilanteessa? Mitä pelaajan tulee sanoa/tehdä/toimia, entä läheisen?