Hyppää sisältöön

Mitä on hyvä elämä?

Mitä on hyvä elämä?

Onko rahapelaaminen edustanut sinulle mahdollisuutta saada hyvä elämä? Miten rahapelaaminen on toiminut tavoitteesi kannalta? Jos rahapelaamisen keskeisenä motivaattorina on toiminut rahan voittaminen ja se on laajemmin elämässä edustanut hyvää elämää, niin tästä unelmasta luopuminen saattaa tehdä kipeää. Se on kuitenkin osa muutostyötä ja arvojen uudelleenmuodostamista.

Yleisesti ihmiset arvostavat elämässään muun muassa terveyttä, perhettä ja läheisiä ja turvallisuutta. Ongelmallinen rahapelaaminen uhkaa kaikkia näitä tavoitteita ja unelmia.

Päätökseen pelaamisen lopettamisesta ja ryhtymisestä pelaamattomaksi liittyy usein identiteettimuutos. Ennen Matti mielsi itsensä pelaajaksi ja ajatteli pelaamisesta myönteisesti. Jatkossa hän tunnistaa itsensä pelaamattomaksi ihmiseksi, joka suhtautuu pelaamiseen neutraalisti tai vastustavasti. Tämä on merkittävä muutos ajattelun ja asenteen tasolla.

Jotta muutos olisi asenne- ja ajattelutasolla pysyvä, täytyy siihen liittää oman arvomaailman pohdinta. Usein se onkin ensimmäinen muutos, jonka entinen pelaaja tekee tai joutuu tekemään. Aina järjestys ei kuitenkaan ole tämä. Pelaamisen mukanaan tuomat haitat ovat saattaneet syntyä niin suuriksi ja tunteet pelaamista kohtaan niin vaikeiksi, että pelaaminen loppuu ennen sen syvempää pohdintaa pelaamisen mielekkyydestä.

On kuitenkin hyvä tehdä arvomaailman arviointia. Se lopulta luo vahvan pohjan lopettamispäätökselle ja muutostyölle. Ilman sitä pelaamattomuus saattaa jäädä päätöksen ja siinä sinnittelyn varaan, Minä en saa pelata -ajatukseen eikä henkilö koskaan pääse Minun ei tarvitse pelata -ajatukseen.

Harjoitus

Ellet jo ole tehnyt, niin käy tekemässä Tunnista arvosi -harjoitus teemasta Valinnan paikka.

Lähde nyt konkretisoimaan sitä, miten tulevaisuudessa pidät huolta siitä, että pystyt arjessasi toteuttamaan valitsemiasi arvoja.

Arvoni:
Kuinka toteutan arvoani?:

Arvoni:
Kuinka toteutan arvoani?:

Arvoni:
Kuinka toteutan arvoani?: