Hyppää sisältöön

Rahapelien logiikka

Rahapelien logiikka

Ihmisillä on usein harhakäsityksiä rahapelaamisen voittomahdollisuuksista. Onnenpelien voittomahdollisuuksia ei ymmärretä ja taitoelementtiä omaavien pelien (urheiluvedonlyönti, pokeri) osalta omat taidot ja voitonmahdollisuudet suuresti yliarvioidaan. Puhutaan virheuskomuksista, virhepäätelmistä ja illuusiosta.

Oletko kuullut ilmaisun ”talo voittaa aina”? Se pitää paikkansa. Ilman talon voittoa rahapelaaminen ei voisi olla liiketoimintaa. Rahapelaaminen on isoa viihdebisnestä ja sitä myydään pelaajille voittamisen illuusiolla. Illuusio toteutuu aina jossakin jonkin osalta ja yleensä nämä uutisoidaan isosti. Se ylläpitää toivetta ja harhakuvitelmaa voiton mahdollisuudesta.

Monet vertaistukeen osallistuneet henkilöt ovat kertoneet pelaamisensa alkaneen isosta voitosta. Tämä on luonnollista, voitot ruokkivat juuri pelaamisen kannattavuuden illuusiota. Tyypillistä on, että vertaistuen piiriin tullessaan henkilöt ovat monikymmenkertaisesti velkaantuneet verrattuna saamiinsa pelivoittoihin.

Vertaistuen parissa on tarpeellista käsitellä faktatietoa pelaamisen taloudellisesta kannattavuudesta, matematiikasta rahapelien takana: voitonmahdollisuuksista, sattumasta ja palautusprosenteista.

Pohdi

Pelaisitko naapurisi kanssa rahanvaihtopeliä, jossa sinä annat hänelle euron minuutissa, ja naapuri palauttaisi jokaisen antamasi kympin jälkeen viisi euroa takaisin?

  1. Onko rahapelaaminen taloudellisesti kannattavaa?
  2. Voiko sattumaa hallita?
  3. Onko vedonlyönti taloudellisesti kannattava harrastus?
  4. Onko sinulla taikauskoisia odotuksia pelaamista kohtaan?
  5. Pystytkö ennustamaan pelikoneen käyttäytymistä?
  6. Ajatteletko rahapelien voitonmahdollisuuksista ”kylmän viileästi” vai menetkö tunteella?
  7. Ylläpitääkö unelma isosta voitosta rahapelaamistasi? Olisiko unelmasta vaikea luopua?
  8. Pelaatko yrittääksesi voittaa takaisin häviämäsi rahat? Kannattaako se?
  9. Kuinka todennäköistä on saada sen kokoinen voitto, että voisit maksaa velkasi pois?

Syvenny aiheeseen Peluurin sivuilla