Hyppää sisältöön

Minäkuva ja erilaiset roolit elämässäni

Minäkuva ja erilaiset roolit elämässäni

Ongelmallinen rahapelaaminen muuttaa ajan kuluessa ihmisen minäkuvaa, eli omaa näkemystä siitä millainen persoona on ja miten toimii suhteessa toisiin. Tämä näkyy usein vahvoina huonommuuden ja epäonnistumisen kokemuksina. Tällöin itsetunto on matalalla ja mielen valtaavat kielteiset ajatukset, kuten ”olen tyhmä”, ”kukaan muu ei ole mokannut samalla tavalla”, ”inhoan itseäni”, ”en ansaitse mitään hyvää” ja ”olen kaikessa huonompi kuin muut”.

Pelaamisen lopettamiseen liittyvässä muutoksessa minäkuva voi muuttua ja korjaantua. On tärkeää huomata ja sisäistää, ettei ole yhtä kuin se ongelma, jonka kanssa painii. Jokaisessa ihmisessä on aina jotain hyvää ja muutospolulla on tärkeää keskittyä niihin asioihin. Aluksi myönteisten ajatusten ajatteleminen itsestä voi olla vaikeaa. Varsinkin, kun tunteet vielä myllertävät ja ympäristökin saattaa muistuttaa pelaamisen haitoista esimerkiksi perintäkirjeiden ja läheisten pettymyksen ilmaisujen muodossa.

Myönteisten asioiden vahvistaminen ei tarkoita silmien sulkemista tosiasioilta tai vastuun pakoilemista. Itsensä ruoskiminen tai kielteisten ajatusten valtaan jääminen ei kuitenkaan edistä muutosta pelaamattomuuteen eikä tue pelaamisesta aiheutuneiden seurausten selvittämistä. On omien voimavarojen tuhlausta jäädä jumiin sellaisiin ajatuksiin.

Myötätuntoa ja armollisuutta itseään kohtaan voi ja kannattaa harjoitella. Jokaisessa ihmisessä on itsessään voimavaroja muutoksen toteuttamiseen ulkopuolelta tulevan avun, tuen ja kannustuksen avulla. Meissä kaikissa on enemmän hyvää kuin mitä päälle päin näyttää.

Minäkuvaan vaikuttavat useat erilaiset roolit, joita ovat esimerkiksi puoliso, vanhempi, lapsi, veli/sisko, työkaveri, ystävä, opiskelija, naapuri jne. Kannattaa keskittyä vahvistamaan näitä elämän osa-alueita ja löytää niistä hyvää itsetunnon ja minäkuvan vahvistusta.

Harjoitus

  1. Listaa eri rooleja, joita tunnistat elämässäsi:
  2. Kirjoita itsestäsi positiivisia asioita, jotka tulevat esiin elämäsi erilaisissa rooleissa: