Hyppää sisältöön

Taloudellinen väkivalta

Taloudellinen väkivalta

Saatko päättää mihin ja miten käytät rahasi? Kuunnellaanko sinua yhteisissä talouspäätöksissä? Maksatko yksin kaikki asumismenot? Onko sinua painostettu velan tai vipin ottamiseen? Joudutko vastaamaan puhelimitse tuleviin uhkailuihin koskien rahan lainaamista?

Edellä olevat kysymykset auttavat tunnistamaan mistä on kyse, kun puhutaan taloudellisesta väkivallasta. Taloudellisesta väkivallasta on kyse, kun toinen käyttää valtaa suhteessa toiseen taloudellisen kontrollin kautta.

Taloudellista väkivaltaa on esimerkiksi puolison tai vanhemman taloudellinen hyväksikäyttö, rahan lainaaminen uhkavaatimuksilla, rahankäytön kontrollointi sekä työssäkäynnin häirintä ja rajoittaminen. Joskus taloudellisen väkivallan tekijää motivoi mahdollisuus toisen osapuolen kontrollointiin, mutta riippuvuusongelmissa yleisempi motivaatiotekijä on mahdollisuus pitää yllä riippuvuuttaan. 

Jokaisella meistä on oikeus päättää omasta rahankäytöstään ja omaisuudestaan. Parisuhteessa tai perhesuhteissa tulee olla oikeus vaikuttaa päätöksiin ja tietää niiden seurauksista. Vanhempien velvollisuus huolehtia taloudellisesti lapsistaan loppuu 18 ikävuoteen. Peliongelman keskellä pelaaja saattaa pyrkiä hallitsemaan tilannetta ja toisen rahankäyttöä, mutta on mahdollista, että toisinaan myös läheinen sortuu liian kovasti kontrolloimaan pelaajan rahankäyttöä.

Taloudellista väkivaltaa kohdanneiden kannattaa hakea apua sekä väkivallan kokemukseen että talouden hallintaan.

Jos koet hyväksikäyttöä tai taloudellisen väkivallan uhkaa läheiseltäsi, sinun tulisi toimia samoin kuin toimisit tuntemattoman kanssa. Sinun ei pidä eikä tarvitse hyväksyä huonoa kohtelua ja sinulla on oikeus ottaa yhteyttä esimerkiksi viranomaisiin, vaikka kyseessä olisi läheisesi.

Oletko kohdannut taloudellista väkivaltaa?

  1. Jos vastaat johonkin näistä kysymyksistä kyllä, olet saattanut kokea taloudellista väkivaltaa tai hyväksikäyttöä.
  2. Tuntuuko sinusta, että sinua on vahingoitettu taloudellisesti ihmissuhteessa?
  3. Oletko joutunut lainaamaan rahaa uhkavaatimusten vuoksi?
  4. Oletko joutunut pelkäämään toisen hyvinvoinnin vuoksi tai itsesi vuoksi, jos et ole suostunut lainaamaan rahaa?
  5. Kontrolloiko joku rahankäyttöäsi tai tilitietojasi?
  6. Onko joku käyttänyt rahojasi ilman lupaasi?
  7. Onko läheisesi pimittänyt rahankäyttöään tai salannut varojaan, vaikka olette sopineet toisin?
  8. Oletko pelännyt kieltäytyä taloudellisesta avustamisesta tai jatkanut avustamista pelon vuoksi, vaikka olet päättänyt lopettaa avustamisen?
  9. Rajoittaako tai häiritseekö joku työssäkäyntiäsi tai työntekoasi esimerkiksi soittelemalla jatkuvasti työpaikallesi?

Ohjeita väkivallan kokeneille:

  1. Pyri ensisijaisesti keskustelemaan asiasta ja kerro miltä sinusta tuntuu. Kerro myös, että sinulla on oikeus määrittää oma taloutesi ja tehdä itse arvio sen menoista. 
  2. Ota tarvittaessa yhteyttä omaan pankkiisi.
  3. Säilytä nettipankkitunnuksesi ja pankki- ja luottokorttisi turvallisesti. Kuoleta kortit, jos epäilet niiden väärinkäyttöä. 
  4. Jos pelkäät, että nimiisi otetaan luottoa tai on jo otettu, voit pyytää luottotietoihisi oma luottokielto -merkintää. Suurimmat luottotietorekisterinpitäjät ovat Suomen Asiakastieto Oy ja Bisnode Oy.
  5. Tee väärinkäytöksistä rikosilmoitus.