Hyppää sisältöön

Puheeksiotto

Läheiselle on usein haastavaa ottaa pelaajan kanssa puheeksi rahapelaamiseen liittyviä asioita. Aihe voi tuntua itselle epämukavalta ja toisen reagointitapa voi pelottaa.

Lähtökohtana voidaan olettaa, että pelaaja ei  tee  tahallaan yhteisestä elämästänne vaikeaa tai kiusaa läheistä puhumattomuudellaan. Rahapelaamisesta puhuminen on usein myös pelaajalle vaikeaa ja tunnepitoista. Vaikka tilanne olisi puolin ja toisin haastava, niin ilman puhumista se ei etene. 

Ennen kun otat puheeksi rahapelaamisesta nousseen huolesi:

 • Varmista omat motiivisi ja tarpeesi.
  Mikä on huolenaiheesi? Haluatko oikeasti päästä ratkaisuun?)
 • Valitse oikea hetki ja paikka.
  Älä yllätä puheellasi pelaajaa juuri kun hän on saapunut pitkän päivän jälkeen kotiin. Pyydä erillistä keskusteluhetkeä. Jos hän ei osaa sanoa milloin, ehdota itse aikoja ja kerro mistä haluat keskustella.
 • Mieti, mitkä tunteet sinun on hankalin kohdata.
  Mitä pelkäät tapahtuvan? Miltä se tuntuu sinusta? Voitko aloittaa kertomalla näistä toiselle: ”Pelkään, että et halua kuunnella minua ja olen huolissani, että alat vain huutamaan”
 • Voit hahmotella keskustelun kulkua paperille. Mistä haluat keskustella? Minkälaisia tunteita ne nostavat? Mitä toivoisit, että tapahtuu?

Puheeksioton aikana:

 1. Aloittakaa sopimalla, miten toimitaan. (Kauanko keskustellaan, mihin asioihin ei mennä ja jos tunteet ylikuumenevat, miten toimitaan?)
 2. Sano mitä todella haluat. Puhu minä-muodossa. 
 3. Esitä asiasi konkreettisesti ja suoraan. 
 4. Pysy tosiasioissa. Vältä tulkitsemasta tai luulemasta asioita.
 5. Rohkaise sanattoman viestinnän keinoin (ilmeet ja eleet) toista puhumaan. Anna toiselle tilaa puhua. Oma hiljaisuus on paras keino. Kun toinen puhuu, pyri pysymään eleiltäsi ja ilmeiltäsi neutraalina. 

Jos toinen kieltäytyy keskustelemasta tai kuuntelemisesta, häntä ei voi pakottaa puhumaan. Puhuminen on hänen vastuullaan ja hänen on itse kohdattava puhumattomuutensa seuraukset. Ole armollinen itseäsi kohtaan. Yllä oleviin asioihin kannattaa pyrkiä, mutta olemme kuitenkin tuntevia ihmisiä eikä asioista puhuminen ole helppoa. Ehkä toisinaan räjähdät tai sulkeudut. Pyydä anteeksi ja pyydä uutta aikaa keskustelulle.