Hyppää sisältöön

MITÄ HÄNELLE ON TAPAHTUNUT JA MITÄ MINULLE TAPAHTUU?

MITÄ HÄNELLE ON TAPAHTUNUT JA MITÄ MINULLE TAPAHTUU?

Miksi läheiseni on pelannut? Miksei hän ole kertonut? Mitä teen nyt? Miten saan hänet lopettamaan? Onko tämä totta vai pahaa unta?

Epäuskon, pettymyksen ja neuvottomuuden lisäksi myös läheinen kokee peliongelman paljastumi- sesta usein häpeää. Häpeä estää aiheesta puhumisen ja tuen hakemisen. Toisaalta peliongelman pal- jastuminen voi myös helpottaa oloa, kun jatkuva rahapula ja pelaajan poissaolevuus ja ärtyneisyys saavat viimein loogisen selityksen.

Joskus pelaaja kieltää ongelmansa, joskus hän myöntää ja lupaa lopettaa. Koska muutos vaatii enem- män kuin pelkkää puhetta, ei pelkkä lupaus ilman toimintaa useinkaan pidä. Pelko seuraavasta ret- kahduksesta jää jyskyttämään läheisen takaraivoon. Kuten pelaajan, myös läheisen elämä ja ajatukset saattavat alkaa pyöriä pikkuhiljaa tiiviisti rahapeliongelman ympärillä. Monet jäävät epäselvään ja epämukavaan tilanteeseen jumiin pidemmäksi ajaksi.

Omaan ja yhteiseen tulevaisuuteen liittyy epävarmuus pelaajan toipumisesta ja ihmissuhteen jatkosta. Yhdessä kriisistä voidaan tulla aiempaa vahvempina ulos. Monet pääsevät peliongelmastaan lopulta eroon, mutta kaikkien pelaaminen ei kuitenkaan lopu. Kaikki ongelmatkaan eivät lopu samalla hetkellä, kun pelaaminen loppuu. Myös ero voi olla helpotus, jos ihmissuhteen ongelmiin ei löydy ratkaisuja. Läheisenä on hyvä perehtyä ongelmaan ja omaan suhtautumistapaansa sekä katsoa rauhassa, miten tilanne lähtee kehittymään.

Oppimistehtävät

  • Tiedot rahapeliongelmasta ja riippuvuudesta sekä riippuvuuteen sairastuneen ihmisen tyypillisestä käytöksestä ja toipumiskeinoista lisääntyvät.
  • Suhtautumistapa ongelmallisesti rahapelaavaan tarkentuu.
  • Tietoisuus läheisten tyypillisistä toipumisvaiheista lisääntyy.
  • Omien muutostoiveiden tunnistaminen käynnistyy.

Mahdolliset haasteet

  • Tilanne paljastuu, mutta sitä ei käsitellä.
  • Läheinen kokee neuvottomuutta ja avuttomuutta ja lannistuu tilanteen käsittelystä.
  • Läheinen ei löydä tietoa peliriippuvuudesta eikä saa tukea asioiden käsittelyyn.
  • Läheinen ei tunnista omaa rooliaan pelaajan toipumisessa rinnalla kulkijana,
    vaan lähtee hoitamaan peliongelmaa ratkomalla ongelman seurauksia (esim. pelivelkoja).