Hyppää sisältöön

Tietoisen läsnäolon harjoittaminen osana toipumista

Kokemusasiantuntija Jouko Vidgrenin kirjoitus

Tietoinen läsnäolo tai tietoisuustaidot tunnetaan jo yli 2500 vuoden takaa. Tietoisella läsnäololla tarkoitetaan yksinkertaisimmillaan tässä hetkessä olemista, ilman menneisyyden taakkaa tai muistoja ja ilman tulevaisuuden uhkaa tai mahdollisuutta. Tavoitteena tietoisessa läsnäolossa on, että voit elää tässä hetkessä mahdollisimman paljon. 

Olemme usein tietämättömiä nykyhetken kokemuksista ja toimimme reaktiivisesti eli automaattiohjauksen varassa. Reaktiiviset mielen sisällöt ja ajatukset luovat mahdollisuuden toiminnallisen riippuvuuden kehittymiselle. Meillä on kyky kuitenkin kehittää ja harjoittaa mieltämme tietoisen läsnäolon avulla niin, että pystymme pysäyttämään reaktiivisen toimintamme. Eli käytännössä pysähdymme miettimään ja pohtimaan tekemistämme ja sen seurauksia. 

Tietoisen läsnäolon vastavoimaksi voidaan ajatella levotonta mieltä.  

Levottoman mielen ominaispiirteitä ovat:

  • Ajatusten siirtyminen menneestä tulevaan ja takaisin, niin ettei pysähdytä tähän hetkeen
  • Automaattiohjaus:
    • Mielessämme on koko ajan ajatuksia, joista emme ole tietoisia
    • Reagoimme erilaisiin ärsykkeisiin automaattisesti
    • Käytämme opittuja käyttäytymis- tai ajattelumalleja, jotka voivat olla:
      • haitallisia
      • stressaavia
      • ahdistavia.

Omien kokemusteni pohjalta koen parhaimpana tapana pysäyttää ajatukset ja levottoman mielen keskittymällä hengitykseeni. Usein arjessa ajatukset alkavat kiertää kehää eli toistuvat, tai sitten mieli jää helposti johonkin ajatukseen tai tunteeseen kiinni. Varsinkin kun tulee loukatuksi, tuntuu siltä, ettei pysty ajattelemaan muuta kuin omia loukatuksi tulleita tunteita ja ajatuksia.

Tällaisissa tilanteissa yritän keskittyä hengitykseen. Samalla kun hengitän, toistan mielessäni ”ulos ja sisään”. Jo muutaman hetken keskittyminen katkaisee ajatusten kulun. Toki silloinkaan ei aina heti pääse irti ajatuksistaan, mutta se helpottaa hetkellisesti eli toimii minulla ns. ensiapuna.

Miten sitten voisimme keskittyä tähän hetkeen? Kun mieli on levoton, emme edes ole tietoisia kaikista ajatuksistamme. Kun haluamme keskittyä tähän hetkeen, on meidän tultava tietoisiksi ajatuksistamme ja pysähdyttävä pohtimaan ajatuksiamme.

Kun opit tarkkailemaan ajatuksiasi ja etenkin rahapeleihin liittyviä ajatuksia, olet päässyt tietoisen läsnäolon alkumetreille. Ongelmallisesti pelaavalle on tärkeää tarkkailla omia pelihoukutukseen liittyviä ajatuksia, uskomuksia ja tapoja. Pysähtyä miettimään miksi ajattelen näin, millaisia tunteita on ennen ajatuksia ja ajatusten aikana ja miten keho reagoi ajatuksiin. Tärkeää on myös, että ei yritä estää ikäviä ajatuksia, vaan antaa ajatusten tulla vapaasti ja pyrkii siihen, että ajatukset eivät jää mieleen vaan jatkavat matkaansa. Kun tietoisesti tarkkailet ajatuksiasi, huomaat, että ajatukset eivät jää pyörimään päähäsi.

Harjoitus

Läsnäoloharjoitus saattaa tuntua aluksi haasteelliselta. Pelkkä pysähtyminen voi tuottaa epämiellyttäviä ajatuksia ja tuntemuksia. Tämä on normaalia, erityisesti jos et ole koskaan aikaisemmin pysähtynyt kuuntelemaan omaa sisäistä ääntäsi. Siksi voi olla haastavaa istua hiljaa paikoillaan – ajatukset vilisevät ja on vaikeaa keskittyä tähän hetkeen. Jotta harjoittelu tuottaisi tulosta, sitä on hyvä tehdä säännöllisesti ja pitkäjänteisesti.

Vinkki: aloita asteittain

Monet ovat aloittaneet läsnäoloharjoitukset ohjatuilla meditaationauhoituksilla (eng. guided meditation) tai lyhyemmillä harjoituksilla (noin 3–10 minuuttia). Vain kokeilemalla ja kuuntelemalla harjoituksia voit löytää sinulle sopivimman tavan harjoittaa läsnäoloa. Meditaatioharjoituksia voi etsiä mm. Youtubesta, Spotifysta tai äänikirjapalveluista.