Hyppää sisältöön

Ajatusten vaikutus itseeni 

Ajatusten vaikutus itseeni 

Meidän on usein vaikea tunnistaa ja tiedostaa eri tilanteissa syntyviä ajatuksiamme ja niiden vaikutusta itseemme. Nämä automaattiset ajatukset ovat sisäistä puhettamme, jolla tulkitsemme tilanteita. Ne myös vaikuttavat siihen, miten tilanteissa toimimme. Ajatusten huomaaminen on vaikeaa, koska ne ovat usein automaattisia ja nopeasti ohikiitäviä.

Pysähdy hetkeksi ja mieti millaisia ajatuksia sinulla on, kun olet alakuloinen tai surullinen. Entäpä silloin kun olet innostunut ja iloinen? Miten vakuuttavia nämä ajatukset ovat?

Harjoituksen tarkoituksena on auttaa tunnistamaan vaikeissa tilanteissa herääviä automaattisia ajatuksia, jotka saattavat johtaa itsesi vähättelyyn tai omien oikeuksiesi unohtamiseen tai jopa pelaamisen mahdollistamiseen. Tunnistamisen lisäksi tehtävässä etsitään vaihtoehtoisia ajatuksia ja toimintatapoja, jotka auttavat sinua toimimaan toisin.

Harjoitus

  • Kuvaile itsellesi tyypillinen haasteellinen tilanne, joka on kohdallasi johtanut omien oikeuksien tallomiseen. 
  • Kuvaile ajatuksiasi, joita liität tähän tilanteeseen. 
  • Miten selität tilannetta itsellesi? Millaista sisäistä puhetta tunnistat?
  • Etsi vaihtoehtoisia ajatuksia, jotka tukevat paremmin tavoitteitasi. Millä muulla tavoilla voisit tulkita tilannetta?
  • Kirjaa vaihtoehtoisia toimintatapoja eli mitä voisit tehdä noissa tilanteissa.
  • Kerro mitä hyvää vaihtoehtoisista toimintatavoista seuraa.
1. Riskitilanne2. Automaattiset ajatukset3. Vaihtoehtoiset ajatukset4. Vaihtoehtoiset toimintatavat5. Seuraukset
EsimerkkiOlen väsynyt ja kuormittunut.Minun on pakko siivota ja tehdä ruokaa, koska oletan ettei toinen tee niitä.Olen tehnyt liikaa töitä. Tilanne ei parane suorittamalla, koska sen jälkeen olen vielä väsyneempi. Myös perhe kärsii, koska olen vihainen ja ärtynytJuttelen puolison kanssa, jos hän voisi tehdä ruuan, siivoaminen saa odottaa ja annan itselleni ja läheiselleni aikaa.Olen tyytyväinen, että sain levättyä ja olen virkeämpi. Myös ilmapiiri kotona on iloinen ja parempi.
Kirjaa oma tilanteesi