Hyppää sisältöön

2. Shokista voimaantumiseen – läheisen toipuminen

laajan läheiset kokevat usein huolta, häpeää, kielteisiä tunteita sekä neuvottomuutta läheisensä tilanteesta. Nykyhetkeen ja tulevaisuuteen liittyy epävarmuutta omasta, perheen ja pelaajan selviytymisestä.

Rahapeliongelma vaikuttaa eri läheisiin eri voimakkuudella ja osin eri tavoin. Esimerkiksi puolisoon peliongelma vaikuttaa poikkeuksetta voimakkaasti, koska puolisot ovat päivittäin tekemisissä toistensa kanssa ja myös talous ja arjen vastuut ovat usein jaettuja. Peliongelma vaikuttaa usein voimakkaasti myös muihin pelaajan lähimpiin ihmisiin: pelaajan lapsiin tai vanhempiin, usein myös ystäviin ja sisaruksiin. Eri rooleissa on erilaisia toimintamahdollisuuksia esimerkiksi ottaa ongelmaan etäisyyttä.

Toiminta, tunteet ja ajatukset ovat monilla läheisillä varsin samankaltaisia pelaajan rinnalla, mutta vaiheiden kesto vaihtelee yksilöllisesti. Kun peliongelma paljastuu, on se läheiselle shokki ja järkytys. Läheinen alkaa usein toimimaan: ensivaiheessa hän korjailee usein taloudellisia ongelmia ja keskittyy selviytymiseen. Seuraavaksi läheinen pyrkii usein vimmatusti muuttamaan pelaamiskäyttäytymistä ja korjailee pelaamisesta aiheutuneita seurauksia. Vaihe kestää usein pitkään ja uuvuttaa monia läheisiä. Lopulta tilanteeseen löytyy ratkaisu ja läheisellä on viimein aikaa keskittyä myös omaan toipumiseensa ja voimaantumiseensa. Missä vaiheessa sinä olet nyt?

Materiaalit