Hyppää sisältöön

Kokemusasiantuntijan vinkit taloudelliseen turvaan

Kokemusasiantuntijan vinkit taloudelliseen turvaan

Peliriippuvuus vaikuttaa usein taloudellisesti myös pelaajan lähellä eläviin. Mahdollisesti olet jo kärsinyt taloudellisesti ennen kuin peliriippuvuus on ollut sinulla edes tiedossa. Olet ehkä joutunut ottamaan taloudellisesti enemmän vastuuta ja pitämään taloutta pystyssä, koska toisella ei ole ikinä rahaa, tai sitten läheinen on pyytänyt rahaa lainaksi yllättäviin menoihin. 

Taloudelliset asiat on tärkeä keskustella yhdessä läpi ja huomioida mieluummin mahdollisimman aikaisessa vaiheessa, ainakin oman taloutesi turvaamisen osalta. Taloudellisissa asioissa saatat joutua toimimaan enemmän järjellä kuin on sinulle ehkä tyypillistä. Se on kuitenkin tarpeen oman taloutesi turvaamiseksi. Muista miettiä tässäkin kohtaa omia rajojasi: miten toivoisit toimittavan ja millaisia ratkaisuja itse haluat? 

Sinun itsesi vuoksi on tärkeää kiinnittää huomiota seuraaviin asioihin:

1. Suojaa oma taloutesi: jos teillä on yhteisiä lainoja (esim. asunto- tai autolaina), pyri järjestämään rahoitukset vain sinun nimiisi. Näin turvaat tilannetta silloin, jos yhteisvelallinen joutuu ulosottoon ja ulosotto haluaa mahdollisesti ulosmitata yhteistä omaisuuttanne. Jos rahoitusten siirtäminen kokonaan sinun nimiisi ei ole mahdollista, pyydä läheistäsi siirtämään sinun tilillesi aina eräpäivään mennessä hänen osuutensa lainoista, jotta saat ne maksettua. Rahoituksen uudelleen järjestämisen suhteen kannattaa olla yhteydessä rahoituksen myöntäjään ja mahdollisesti verottajaan, jos siirrosta tulee veroseuraamuksia.

2. Ota talous hallintaasi niin, että pakolliset menot tulee maksettua ajallaan (ettei esimerkiksi sinun luottotietosi kärsi tilanteesta). Pyydä läheistä siirtämään osuutensa yhteisistä pakollisista menoista tilillesi ajallaan, jotta voit huolehtia pakollisten menojen maksuista. Jos teillä on ollut käytössä yhteinen tili, suosittelen miettimään hetkellisesti talousasioiden siirtoa sinun hallintaasi niin, että rahaliikenne pakollisiin menoihin hoidetaan sinun tililtäsi. Näin varmistat sen, että sinun varojasi ei käytetä mihinkään, mihin et halua niitä käytettävän.

3. Joillain toimiva ratkaisu on se, että pelaamisesta toipuva antaa käyttö- tai katseluoikeudet omiin pankkitileihinsä. Näin pystyt näkemään hänen tilikäyttäytymisensä ja ”varmistamaan”, että hän ei pelaa. Joillekin sopivaksi ratkaisuksi on alkuun todettu se, että läheinen ottaa peliriippuvaisen pankkitunnukset haltuunsa ja hoitaa raha-asiat kokonaan. Tästä on todella tärkeää keskustella, että ratkaisu olisi molemmille mahdollisimman hyvä ja toimiva. Sinun ei ole pakko hoitaa toisen raha-asioita, jos et halua.

4. Kun läheiselläsi on voimia ja tahtoa taloudellisen tilanteensa selvittelyyn, käykää se yhdessä läpi tuloja ja menoja myöten. Voitte myös olla yhdessä yhteydessä velkaneuvontaan tai esimerkiksi Takuu-säätiöön. Tärkeää on tässäkin kohtaa se, että molemmilla on voimavaroja ja halua selvittää asiaa yhdessä. Tämä on pakko tehdä jossakin vaiheessa, jotta peliriippuvainen pääsee perille pelaamisen taloudellisista vaikutuksista ja voitte suunnitella taloudellista tilannettanne sekä lyhyemmällä että pidemmällä aikavälillä.

5. Rahan lainaaminen peliriippuvaiselle läheiselle ei todennäköisesti ole paras keino auttaa taloudellisesti. Paremmin autat, jos viet esimerkiksi ruokakassin tai maksat pakollisen laskun hänen puolestaan. Taloudellista apua kannattaa miettiä siitä näkökulmasta, mahdollistaako se läheisen pelaamisen jatkumisen vai onko siitä tukea hänen pelaamattomuudelleen.

6. Peliriippuvainen voi hakeutua myös edunvalvontaan. Suositeltavaa on, että edunvalvoja olisi yleinen edunvalvoja, ei kukaan lähipiiristä.

7. Sinulla on edelleen oikeus voida taloudellisesti hyvin, vaikka läheisesi on saattanut peliriippuvuudellaan hetkellisesti tuhota taloutensa. Suunnittele mahdollisuuksien mukaan omaa talouttasi, jotta voisit jatkossa pitää kiinni omasta taloudellisesta turvastasi.

Kirjoittajana läheiskokemusasiantuntija Elisa