Hyppää sisältöön

1. Miksi pelaaja toimii näin?

1. Miksi pelaaja toimii näin?

Miten ja miksi rahapeliriippuvuus kehittyy? Mitä aivoissa tapahtuu? Miksi lopettaminen on vaikeaa? Mitkä ovat muutoksen vaiheet? Miten peliongelma vaikuttaa häneen ja minuun? Miten minä voin tukea pelaajaa toipumisessa, jos niin haluan?

Jotta läheinen voi pyrkiä toimimaan pelaajansa kanssa tarkoituksenmukaisesti, on hänen hyödyllistä tietää, minkälaisen ongelman kanssa hän on tekemisissä ja mitä ongelmasta eroon pääsy vaatii. Pelaajan on tehtävä pelkän päätöksen lisäksi myös paljon työtä ja läheisen on maltettava siirtää vastuu pelaajalle.

Ongelmapelaajan toimintaa on vaikeaa hyväksyä. On esimerkiksi sietämätöntä, että ihmissuhteissa on ollut salailua ja valehtelua. Läheisen voi olla helpompaa katsoa eteenpäin, kun ymmärtää valehtelun olevan riippuvuuteen sairastuneen ihmisen tyypillinen selviytymiskeino häpeälliseksi koetun ongelman peittelemiseksi. Jos pelaaja lähtee tekemään muutostyötä ja aikanaan myös toipuu, valheiden alta kuoriutuu aiempaakin avoimemmaksi ja rehellisemmäksi kasvanut ihminen. Se näkyy sekä puheissa että teoissa.

Materiaalit