Hyppää sisältöön

Pelaajan haastattelu

Pelaajan haastattelu

Tämän harjoituksen tarkoitus on antaa väline vaikean keskustelun aloittamiseksi ja rakentavan vuorovaikutuksen lisäämiseksi läheisen ja pelaajan välillä. Harjoitus edellyttää kuuntelun taitoa sekä kykyä vastaanottaa toisen kokemus ilman, että aliarvioi tai poissulkee sitä. 

Varatkaa yhdessä aika keskustelulle. Kysy ainakin alla olevat kysymykset. Voit esittää tarkentavia kysymyksiä ja keksiä itse lisää. Anna toiselle aikaa ja tilaa vastata. Älä keskeytä tai tee tulkintoja toisen vastauksista. Kysy kiinnostuneena tarkennuksia.

  • Miten pelaaminen on vaikuttanut sinuun? 
  • Miten pelaaminen on vaikuttanut suhteeseemme?
  • Mistä olet itsesi mielessä vastuussa?
  • Mitä toivoisit minulta? Pelaajataustaisen kokemusasiantuntijan kokemus haastattelusta:

Omaan toipumiseeni kuului merkittävänä osana läheisen haastattelu, jonka sain tehtäväksi Peli Poikki -ohjelmassa. Istuimme vaimon kanssa pöydän ääreen ja minä haastattelin häntä siitä, miten pelaamiseni oli vaikuttanut häneen. Olin kuvitellut, että hän oli pettynyt ainoastaan hävityistä rahoista ja syntyneistä veloista, joita olin salaillut viimeiseen asti.

Minulle pelaamiseni keskiössä oli raha, siksi minä varmasti uskoin myös, että vaimo kokisi asian samoin. Mutta kun kysyin häneltä ”miten minun pelaamiseni on vaikuttanut sinuun”, hän ei maininnut rahaa kuin korkeintaan sivulauseessa. Minun pelaamiseni vaikutukset häneen olivat paljon moniulotteisemmat; olin pettänyt luottamuksen, olin rikkonut lupauksen kerta toisensa jälkeen, olin poissaoleva ja enkä ollut piitanut muusta kuin pelaamisestani. Hän oli joutunut luopumaan omista haaveistaan ja unelmistaan pelaamiseni takia.

Nämä olivat vaikuttaneet tuhoisasti meidän parisuhteeseemme, fyysiseen läheisyyteemme ja henkiseen yhteyteen. Olin järkyttynyt, kun ymmärsin miten minä olin loukannut vaimoani ja muita läheisiäni. En minä pahaa ollut tarkoittanut, osa pelaamiseni motiiveista oli voittaa rahaa, jotta voisin mahdollistaa läheisilleni asioita. Mutta pelaamiseni vaikutti tosiasiallisesti päinvastoin. Opin vähän myöhemmin, että pelaaminen vaikutti samoin myös minuun. Unelmat ja haaveet, joita yritin saavuttaa pelaamisellani, karkasivat kauemmaksi pelaamiseni takia. Minun olisi mahdollista saavuttaa ne, kunhan lopettaisin pelaamiseni.

Haastattelun valmiit kysymykset auttoivat meitä keskustelemaan asiasta, josta olimme aikaisemmin yrittäneet puhua, mutta tilanne oli aina tulehtunut ja kärjistynyt riidaksi. Kokonaisuutena tämä haastattelu avasi silmiäni ja motivoi muutokseen. Se mahdollisti jälleen keskusteluyhteyden ja opimme toisiltamme mitä kaipaamme suhteessamme ja mitä muutoksia meidän on tehtävä.