Hyppää sisältöön

Stressi ja stressin hallintakeinoja 

Stressi ja stressin hallintakeinoja

Stressi kuuluu tavallisena osana ihmisen elämään. Se on luonnollinen reaktio sopeutumisesta vaativaan tilanteeseen. Toisaalta pieninä määrinä stressi voi parhaimmillaan jopa tehostaa ihmisen luontaista työkykyä. Tämän kaltainen hyödyllinen stressi lisää vireystilaa, tehostaa keskittymistä, antaa valmiuksia parempaan suoritukseen ja aktivoi toimintakykyä. 

Stressi koetaan haitallisena silloin, kun se on pitkittynyttä ja alkaa kuormittaa niin kehoa kuin mieltä. Samalla kun haitallinen stressi heikentää kehon ja mielen vireystilaa, se altistaa sairauksille.

Mikä aiheuttaa haitallista stressiä?

Stressireaktio riippuu yksilöllisestä stressinsietokyvystä ja siitä, kuinka ihminen yleensä kokee stressaavat tilanteet. Se mikä toiselle on kuormittavaa, voi toiselle olla innostavaa. Parhaiten tätä kykenee arvioimaan havainnoimalla omaa mieltä ja kehoa ja kuuntelemalla mitä keho tai mieli vaatii.

Mikä tahansa kielteinen tai myönteinen asia saattaa vaikuttaa ihmiseen stressaavasti. Esimerkiksi muutto uuteen kotiin, työpaikan vaihto tai kumppanin pelaamisen lopettaminen voivat olla stressaavia tilanteita, vaikka kyseessä olisikin hyvä asia. 

Ihmisen aivot ovat kovin mukavuudenhaluiset. Aivot tottuvat melko nopeasti esimerkiksi tiettyyn reittiin töistä kotiin. Kun tämä muuttuu, aivot joutuvat tekemään niin sanotusti lisätyötä muuttaakseen edellistä käytäntöä. Ne menevät valmiustilaan, joka tuottaa kehoomme stressihormoneita.

Tavallisia stressin aiheuttajia ovat mm. jatkuva kiire, äkilliset elämänmuutokset, haasteet ihmissuhteissa, muutokset ja haasteet työelämässä, työttömyys, melu ja muut ympäristön ärsykkeet sekä oma tai läheisen runsas päihteiden käyttö tai rahapelaaminen.

Usein myös liialliset vaatimukset itseltään tai ympäristöltä sekä tunne siitä, ettei selviä näistä vaatimuksista, aiheuttavat stressireaktion. Muita stressin aiheuttajia ovat mm. äkilliset järkyttävät tapahtumat, kuten onnettomuus tai läheisen kuolema. 

Stressin oireet

Stressin aiheuttamat oireet voivat olla fyysisiä, henkisiä tai sosiaalisia. Usein oireet ilmenevät aluksi lievempinä, mutta pitkään jatkuessa oireet voimistuvat. 

Yleisiä fyysisiä oireita voivat olla esimerkiksi päänsärky, verenpaineen nousu, vatsavaivat, vatsakivut, ihottuma, hengenahdistus, toistuvat flunssat tai jopa lihaskivut tai selkävaivat.

Stressin aiheuttamat psyykkiset oireet ovat jännittyneisyys, ärtyneisyys, muistihäiriöt ja levottomuus. Joillakin henkinen kuormitus aiheuttaa myös unihäiriöitä, kuten nukahtamisen vaikeutta tai yöllä heräilyä. Pitkäaikainen stressi voi altistaa myös masennukselle, päihteiden ongelmakäytölle, työuupumukselle ja jopa itsetuhoisille ajatuksille.

Sosiaaliset oireet voivat näkyä ongelmina ihmissuhteissa – parisuhteessa tai perheessä. Stressi voi aiheuttaa myös eristäytymistä ystävistä tai muista läheisistä. 

Stressin hallintakeinoja

Normaalisti kaikilla on mahdollisuus pysäyttää tai ennaltaehkäistä stressiä. Avain stressin hallintaan on yksilöllisten varoitusmerkkien havaitseminen ja niihin puuttuminen mahdollisimman varhaisessa vaiheessa. Pitkittynyt, krooninen stressi saattaa kuitenkin kaivata ammattilaisen apua, jolloin on hyvä kääntyä esimerkiksi terveyspalveluiden puoleen. 

Lähdemateriaaleina hyödynnetty terveystalo.com ja mieli.fi -sivustoja.

5 keinoa hallita stressin tunnetta:

1. Kuulostele oloasi säännöllisesti. 
Opi tunnistamaan stressin ensioireita. Onko kehosi tai mielesi ylikuormittunut?

2. Hiljenny, rauhoitu ja rentoudu.
Opettele pysähtymään arjen hulinoiden keskellä. Kokeile mindfulnessia tai rentoutusharjoituksia ja pyri päästämään irti mielessä risteilevistä ajatuksista.

3. Huolehdi hyvinvoinnin peruspilareista. 
Liikunta, lepo, säännöllinen ja monipuolinen ruokavalio, alkoholin kohtuukäyttö ja tärkeiden ihmissuhteiden vaaliminen tukevat myös mielen hyvinvointia. 

4. Jaa huolesi. 
Mieltä kuormittavista asioista kannattaa puhua ystävien, läheisten tai työtovereiden kanssa.

5. Pyydä apua läheisiltä tai käänny ammattilaisen puoleen.  Jos tuntuu, että omat keinot eivät riitä ja kuormitus kasvaa liian suureksi, kannattaa hakea apua matalalla kynnyksellä.

Pohdi

  • Mitkä asiat aiheuttavat sinulle stressiä?
  • Miten voisit ennaltaehkäistä haitallisen stressin syntymistä?
  • Millaisia oireita stressi teettää sinulle? 
  • Mitkä muut tavat ovat sinulle luonnollisia purkaa stressiä? Liikunta, juttelu, meditointi, lepo?