Hyppää sisältöön

Pelaamisen haitat läheiselle ja pelaajalle

Pelaamisen haitat läheiselle ja pelaajalle

Vaikka voisi ajatella, että pelaamisen haitat vaikuttavat vain pelaajaan itseensä, niin läheiset kärsivät monista lähes samoista haitoista kuin pelaaja itse.

Harjoitus

Oheisessa listassa on lueteltu ongelmallisen rahapelaamisen yleisempiä haittavaikutuksia pelaajaan ja toiseen haittavaikutuksia läheiseen.

Kirjaa, mitä tunteita pelaaminen herättää sinussa. Miten se vaikuttaa terveyteesi? Entä ihmissuhteisiisi? Miten pelaaminen on vaikuttanut talouteesi tai mahdollisesti työhön/opiskeluusi?

Kysy seuraavaksi pelaajalta, miten pelaaminen on vaikuttanut häneen tai anna hänen kirjata omat tuntemuksensa viereiseen listaan.

Rahapelihaitat läheiselleRahapelihaitat pelaajalle
Tunteet: mm. masennus, toivottomuus, syyllisyys, häpeäTunteet: mm. masennus, toivottomuus, syyllisyys, häpeäTerveys: mm. ruokahaluttomuus, pääsärky, stressiTerveys: mm. ruokahaluttomuus, pääsärky, stressiIhmissuhteet: riidat, epäluottamus, eroIhmissuhteet: riidat, epäluottamus, eroTalous: mm. pelilainat, kodin menetysTalous: mm. pelilainat, kodin menetysTyö/opiskelu: mm. levottomuus, poissaolot, myöhästymisetTyö/opiskelu: mm. levottomuus, poissaolot, työpaikan menetysMuut: mm. väkivaltaa tai sen uhkaa, rikoksen uhriksi joutuminenMuut:Vertailkaa yhdessä sinun ja pelaajan listaa

  • Miltä listat vaikuttavat?
  • Löytyykö niistä jotain samankaltaisuuksia?