Hyppää sisältöön

Rahapeliongelmia kohdanneet läheiset – teitä on 730 000!

Suomalaisten rahapelaaminen 2023 -väestökyselyssä noin viidennes (20 %) vastaajista kertoi, että ainakin yhden läheisen rahapelaaminen oli ollut nyt tai joskus aiemmin ongelmallista. Heistä vajaa kolmannes (6 % vastaajista) täsmensi, että rahapeliongelmia oli esiintynyt lähipiirissä viimeisen 12 kk:n aikana. Muilla kyllä-vastanneista (14 % vastaajista) akuuttia peliongelmaa lähipiirissä oli ollut joskus aiemmin.

On hyvä huomioida, että ihmiset ovat vastanneet tähän kysymykseen sen mukaan, mitä he omasta lähipiiristään tietävät. Monesti peliongelma pysyy läheisiltä pitkään pimennossa, eivätkä läheiset välttämättä ole myöskään täysin tietoisia aiemmin ongelmia kohdanneen nykytilanteesta.

Monet pelaamisesta aiheutuneet haitat – kuten epäluottamus, katkeruus ja talousvaikeudet – seuraavat monella läheisellä pidempään, vaikka aktiivinen pelaaminen olisi jo loppunut.

Läheisen peliongelma on koskettanut väestötutkimuksen laskelman mukaan siis noin 733 000:ta suomalaista. Määrä on pysynyt suunnilleen samana verrattuna edelliseen mittauskertaan (2019). Vuoden 2023 kyselyn kaikista vastaajista rahapeliongelma oli tavallisimmin itselle tärkeällä ystävällä (11 %) ja sen jälkeen omalla isällä (3,2 %), sisaruksella (3,2 %), ex-puolisolla (3 %), puolisolla (2,4 %), äidillä (2 %) ja omalla lapsella (1,8 %).

Yleisimmät läheisten rahapeliongelmasta kokemat haitat olivat väestökyselyn perusteella tunne-elämän kuormittuneisuus kuten stressi, levottomuus, ahdistus, masennus, toivottomuus ja syyllisyys (8 % kaikista kyselyyn vastanneista), huoli läheisen (muu kuin oma lapsi) terveydestä tai hyvinvoinnista (7 %), muut ihmissuhdeongelmat kuten erimielisyydet ja ystävyyssuhteiden katkeaminen (4,5 %) sekä parisuhdeongelmat kuten riidat, epäluottamus, asumusero ja tai avioero (3,4 %). Huomaathan, että yllä olevat prosenttiluvut olisivat paljon suurempia, mikäli niihin olisi sisällytetty vain ne vastaajat, joilla on ylipäätään ollut lähipiirissään ongelmapelaajia (prosenttiluvut sisältävät nyt siis kaikki vastaajat).

Lähde: Suomalaisten rahapelaaminen 2023: Rahapelaaminen vähentynyt, peliongelma yleistynyt, ja suhtautuminen pelaamiseen muuttunut. THL, Tilastoraportti 15/2024