Hyppää sisältöön

Tunnistatko vaikeisiin tunnetiloihisi liittyvät ajatuksesi?

Tässä tekstissä on esitelty neljä esimerkkiä läheisten usein kokemista pitkäkestoisista kielteisistä tunnetiloista. Pohdi lukiessasi, millaisia vaikeita ja pidempään jatkuneita tunnetiloja sinä olet kokenut pelaajan rinnalla ja millaisia ajatuksia näihin tunteisiin liittyy. Oletko jumittunut joihinkin ajatuksiin, jotka pitävät kyseistä vaikeaa tunnetta yllä? Olisiko tässä sinulle yhtään uutta tulkintaa tilanteeseen?

Toivottomuus

Läheisen toivottomuutta voi ylläpitää esimerkiksi pelaajan pitkältä tuntuva muutosprosessi, velat jotka eivät lyhene tai toistuvat repsahdukset. Loppuuko tämä koskaan, pohtii moni läheinen. Suuri osa toipuu, eräiden ulkomaisten tutkimusten mukaan 65–80 % henkilöistä, jotka ovat hakeneet apua ongelmaansa.

Vuonna 2023 Pelirajaton-toiminnan vertaisryhmiin osallistuneista pelaajista 94,4 % arvioi olevansa täysin tai lähes samaa mieltä ”Pelaaminen loppunut tai vähentynyt merkittävästi” -väitteen kanssa. Ainakin tutkimustulosten ja meidän kokemustemme valossa apua hakeneista ja muutostyöhön ryhtyneistä suurin osa saa peliongelmansa hallintaan. Toiminnassamme olemme nähneet ja kuulleet sadoista henkilöistä, joiden pelaaminen on lopulta loppunut, raha-asiat ovat hallinnassa ja elämänlaatu on parantunut. Kukaan muu kuin pelaaja itse ei ole kuitenkaan tätä muutosta saanut aikaan, vaikka tukea ja apua he ovat muilta saaneetkin.

Syyllisyys

Moni läheinen kokee olevansa vähintään osasyyllinen kumppaninsa tai lapsensa peliongelmaan. Myös pelaaja saattaa osoitella läheistään syypääksi peliongelmaansa. Pelaajan syyttelyn taustalla voi olla pettymys itseen ja kyvyttömyys kantaa vastuuta tapahtuneesta. Läheinen saattaa soimata itseään myös siitä, ettei ole havainnut tai osannut puuttua asiaan aiemmin.

Voisiko tilannetta tarkastella myös toisesta näkökulmasta: kenen vastuulla täysi-ikäisen ja -valtaisen pelaajan toiminta on? Kuinka paljon toisen toimintaan voi vaikuttaa? Oletko sinä todella aiheuttanut toisen peliongelman esimerkiksi siksi, että olet joskus pelannut hänen kanssaan tai antanut hänelle rahaa?

Viha

Pelaajan välinpitämättömältä ja vastuuttomalta tuntuva toiminta herättää helposti vihaakin monissa läheisissä. Viha on luonnollinen tunne tilanteessa, jossa luotettava ja rakas ihminen on toiminut omaa ja muiden hyvinvointia heikentäen. Vastuuta pelaajalta ei voi poistaa, mutta vihaa kokiessaan läheinen voi yrittää tarkastella tilannetta myös toisesta näkökulmasta.

Peliongelma ei ole syntynyt tietoisen päätöksen vaan monen sattumuksen seurauksena eikä kukaan ole ajautunut näihin ongelmiin ilkeyttään. Pelaaja ei ole valinnut, että esimerkiksi pelaamisen alussa hänelle on sattunut iso voitto, jonka seurauksena hänen ajatuksensa voittamisen mahdollisuuksista ovat vääristyneet. Ihmiset eivät valitettavasti useinkaan tunnista itseensä kohdistuvia riskejä ja herkkyyttään rahapeleille: sitä kuinka vahvasti rahapelit itseen kolahtavat. Pelaaja voi kärsiä pahasta olosta, muttei varmasti tietoisesti ole valinnut lääkkeekseen rahapelejä. Häpeä on tavallinen tunne tilanteessa, kun omaa toimintaansa ei hallitse. Se valitettavasti estää monia ongelmallisesti pelaavia alkuun puhumasta asiasta ja hakemasta apua.

Nyt asia on kuitenkin paljastunut, joten piilottelun voi toivottavasti jo lopettaa: pelaajalla on mahdollisuus hakea itselleen apua, hyödyntää erilaisia pelaamisen hallinnan keinoja, varautua retkahduksiin, ottaa toiminnastaan ja sen seurauksista vastuu sekä olla jatkossa rehellinen ja avoin sinulle ja muille.

Epäluottamus

Valehtelu ja toiminnan peittely kulkevat valitettavasti käsi kädessä rahapeliongelman kanssa. Tämänkaltainen epärehellisyys tuntuu monesta läheisestä sietämättömältä ja se aiheuttaa ihmissuhteeseen usein säröjä pidemmäksi ajaksi.

Tarkastellaan tilannetta taas myös toisesta näkökulmasta: kenenkään pelaajan ensisijainen tarkoitus ei ole varmasti ollut aiheuttaa peliongelmaa itselleen ja loukata läheisiään. Pelaajan perimmäinen syy peittelyyn tai valehteluun on ehkäpä ollut se, ettei hän ole halunnut aiheuttaa läheisilleen huolta eikä menettää heitä pelaamisensa takia. Pelaajat koittavat usein pitkään ratkaista ongelmaansa itse ja vieläpä melko nurinkurisella keinolla: jatkamalla pelaamista ja toivomalla tilanteen ratkaisevaa suurta voittoa.

Moni toiminnassamme mukana oleva pelaaja- ja läheisohjaaja on onnistunut rakentamaan luottamuksen uudelleen pelaajan kanssa. Tämä on vaatinut aikaa sekä sitä, että pelaaminen on loppunut, molemmilla osapuolilla on ollut halua opetella puhumaan ajatuksistaan rehellisesti sekä olemaan avoimia toiminnastaan.

Pohdi

  1. Mihin vaikeisiin tunteisiin olet aiemmin elämässäsi löytänyt uusia ajatuksia tai näkökulmia, jotka ovat auttaneet sinua tai helpottaneet oloasi?
  2. Mihin tunteisiin toivoisit nyt helpotusta uusilla joustavammilla ajatuksilla ja näkökulmilla?
  3. Onko yllä olevissa näkökulmissa joitain sellaisia ajatuksia, johon voisit jopa uskoa? Löydätkö niitä yhdessä tai vertaistesi kanssa lisää?
  4. Millaisia ajatuksia olet yrittänyt itsellesi “syöttää”, mutta et ole jostain syystä todella uskonut näihin?

Lähteenä hyödynnetty: Gamble Aware. Supporting Family And Friends: Prepare Yourself