Tunnista lähisuhdeväkivalta ja taloudellinen väkivalta
Väkivalta on rankkaa toisen rajojen ylittämistä. Usein väkivallaksi mielletään vain fyysinen väkivalta mutta myös muu toiminta, joka on tarkoituksella tehty toisen satuttamiseksi, pelotteluksi, uhkailuksi ja rajoittamiseksi on väkivaltaa!
Väkivalta kuuluu ongelmallisesti pelaavien läheisten harvemmin kohtaamiin ongelmiin. Tilastoista on kuitenkin mahdotonta tulkita, kuinka yleistä se läheisillä todellisuudessa on. Esimerkiksi Peluurin auttavaan puhelimeen ja chatteihin vuonna 2023 tulleista läheisten yhteydenotoista (n=555) 8 %:ssa kävi ilmi henkinen väkivalta ja vain 1 % fyysinen väkivalta (joko kokijana tai itse väkivallan tekijänä). Peluurin päivystäjä kirjaa nämä tiedot ylös, jos ne tulevat puheeksi.
Nämä luvut eivät varmasti kerro koko totuutta. On vaikeaa uskoa, että ongelmapelaajien läheisillä väkivalta olisi näin paljoa harvinaisempaa kuin mitä se on yleisesti väestössä! Esimerkiiksi Tilastokeskuksen tutkimuksen mukaan (3) lähisuhteissa tapahtuva väkivalta on valitettavan yleistä: suomalaisissa parisuhteissa peräti joka kolmas nainen ja joka kuudes mies on kokenut parisuhdeväkivaltaa nykyisen tai entisen kumppaninsa taholta. Voitaneen siis tulkita, että yhteyttä ottaessa väkivaltaa ei ole vielä tunnistettu, sitä ei ole uskallettu ottaa puheeksi tai sen olemassaoloa ei ole tulkittu ongelmapelaamisesta johtuvaksi?
Tunnistatko sinä, mitä lähisuhteissa tapahtuva väkivalta on?
Väkivallan muodot
Väkivaltaiset teot voivat olla luonteeltaan monenlaisia: fyysisiä, henkisiä, seksuaalisia, taloudellisia tai sosiaalisia. Väkivaltaa sisältävissä ihmissuhteissa ilmenee yleensä useampia väkivallan muotoja. Tutustu alla olevaan listaukseen tai tarkemmin Ensi- ja turvakotien liiton sivulta.
Fyysinen väkivalta
Esimerkiksi töniminen, lyöminen, potkiminen, hiuksista repiminen, kuristaminen, raapiminen, repiminen tai ravistelu. Fyysinen väkivalta sisältää aina myös henkistä väkivaltaa.
Henkinen väkivalta
Esimerkiksi alistaminen, nimittely, haukkuminen ja kaltoinkohtelu, sosiaalisen kanssakäymisen rajoittaminen, voimakas mustasukkaisuus, eristäminen, tavaroiden hajottaminen, kotieläinten vahingoittaminen, pelon ylläpitäminen tai jollakin näistä, fyysisellä väkivallalla tai itsemurhalla uhkaaminen.
Seksuaalinen väkivalta
Toisen ruumilliseen ja seksuaalisen itsemääräämisoikeuden kunnioittamatta jättäminen. Esimerkiksi raiskaus, seksiin pakottaminen tai painostaminen, pakottaminen nöyryyttäviin seksuaalisiin tekoihin, nukkuvan tai sammuneen hyväksikäyttö, salakuvaaminen, ahdistelu ja koskettelu ilman lupaa.
Taloudellinen väkivalta
Esimerkiksi itsenäisen rahankäytön estäminen, painostaminen luoton ottamiseen, toisen rahojen luvaton käyttö tai toisen pakottaminen rahojensa antamiseen, toisen työssäkäynnin estäminen, yhteiseen taloudelliseen päätöksentekoon osallistumisen estäminen, taloudellisella väkivallalla uhkailu tai kiristäminen.
Sosiaalinen väkivalta
Esimerkiksi vapaan liikkumisen kontrollointi ja yhteydenpidon rajoittamista ystäviin ja sukulaisiin. Myös se, ettei puoliso jätä toista lainkaan yksin, vaan vaatii tätä olemaan koko ajan kanssaan.
Taloudellinen väkivalta
Saatko päättää mihin ja miten käytät rahasi? Kuunnellaanko sinua yhteisissä talouspäätöksissä? Maksatko yksin kaikki asumismenot? Onko sinua painostettu tai uhkailtu velkojen ottamiseen, rahan antamiseen tai lainaamiseen? Oletko joutunut pelkäämään toisen hyvinvoinnin vuoksi tai itsesi vuoksi, jos et ole suostunut antamaan rahaa? Kontrolloiko joku rahankäyttöäsi ilman suostumustasi? Onko joku käyttänyt rahojasi ilman lupaasi?
Yllä olevat kysymykset auttavat tunnistamaan mistä on kyse taloudellisessa väkivallassa.
Taloudellista väkivaltaa on siis puolison tai vanhemman taloudellinen hyväksikäyttö: rahan vaatiminen tai lainaaminen uhkavaatimuksilla, rahankäytön kontrollointi sekä työssäkäynnin häirintä ja rajoittaminen.
Joskus taloudellisen väkivallan tekijää motivoi mahdollisuus toisen osapuolen kontrollointiin, mutta rahapeliongelman osalta yleisempi motivaatiotekijä on mahdollisuus jatkaa pelaamistaan sekä paikkailla aiheutuneita tappioita.
Jokaisella meistä on oikeus päättää omasta rahankäytöstään ja omaisuudestaan. Parisuhteessa tulee olla oikeus vaikuttaa yhteisiin taloudellisiin päätöksiin. Vanhempien velvollisuus huolehtia taloudellisesti lapsistaan loppuu 18 ikävuoteen. Rahapeliongelman keskellä pelaaja saattaa pyrkiä hallitsemaan tilannetta ja toisen rahankäyttöä, mutta on hyvä huomata, että joskus myös läheinen ottaa liian omavaltaisesti ja yhdessä sopimatta toisen raha-asiat hallintaan.
Jos koet taloudellista väkivaltaa tai hyväksikäyttöä läheisesi taholta, sinun olisi hyvä toimia kuten toimisit myös silloin, jos tekijä olisi tuntematon eikä teillä olisi tunnesidettä: tee rikosilmoitus ja ota pian yhteyttä viranomaisiin ja auttaviin tahoihin!
On hyvä olla matalalla kynnyksellä yhteydessä auttaviin tahoihin ja pohtia tilannettaan ja toimintavaihtoehtojaan.
Ohjeita väkivaltaa kokeneille
- Olosi helpottuu, kun kerrot kaltoinkohtelusta tai väkivallasta jollekin ulkopuoliselle. Voit aloittaa kertomalla asiasta Pelirajaton-tuessa kohtaamillesi vertaisille ja ohjaajalle.
- Hae apua myös viranomaisilta tai väkivaltatyötä järjestöiltä.
- Akuuteissa fyysisissä väkivaltatilanteissa soita jatkossa hätänumeroon tai poliisille
- Hae tarvittaessa lähestymiskieltoa
- Taloudellisen väkivallan tilanteissa ota yhteyttä omaan pankkiisi ja kysy apua lisävahinkojen estämiseksi. Jos pelkäät, että nimiisi otetaan luottoa tai on jo otettu, voit pyytää luottotietoihisi oma luottokielto -merkintää. (Suurimmat luottotietorekisterinpitäjät ovat Suomen Asiakastieto Oy ja Bisnode Oy.)
- Tee väärinkäytöksistä ja väkivallasta rikosilmoitus.
Tukea ja apua väkivaltaa kokeneille
Jos sinä tai joku läheisesi kokee väkivaltaa tai sen uhkaa, löydät matalan kynnyksen apua ja lisätietoa aiheesta esimerkiksi alla olevilta nettisivuilta.
- Nollalinja.fi – lähisuhdeväkivaltaa kokeneille
- Naistenlinja.fi – väkivaltaa tai sen uhkaa kokeneille naisille ja tytöille ja heidän läheisilleen
- Rikosuhripäivystys – tukea rikoksen uhreille
- Ensi- ja turvakotien liitto – väkivaltaa tai väkivallan uhkaa kokeneille
- Monikanaiset.fi – maahanmuuttajataustaisille naisille
- Miessakit ry – Lyömätön linja – lähisuhde- ja perheväkivaltaan erikoistunut toimintamuoto miehille
Lähteet