Tunnista minäkuvasi ja pyri itsemyötätuntoon
Ongelmallinen rahapelaaminen ja pelaajan lähellä eläminen muuttavat ajan kuluessa ihmisen minäkuvaa eli sitä, millaiseksi kokee itsensä ja miten toimii suhteessa toisiin ihmisiin.
Pelaajalla tämä näkyy usein vahvoina huonommuuden ja epäonnistumisen tuntemuksina. Itsetunto on matalalla ja mielen valtaavat negatiiviset ajatukset, kuten ”olen tyhmä”, ”kukaan muu ei ole mokannut samalla tavalla”, ”inhoan itseäni”, ”en ansaitse mitään hyvää” ja ”olen kaikessa huonompi kuin muut”.
Myös läheisten itsetunto on usein koetuksella ja mieli täyttyy huolesta ja ajatuksista, kuten ”miksi minä en riitä?”, ”olen epäonnistunut vanhempana” ja ”en osaa auttaa oikein”.
Molempien on kuitenkin tärkeää muistaa, ettei rahapeliongelma määritä koko persoonaa. Ja vaikka kaikki tekevät virheitä, on jokaisessa ihmisessä aina jotain hyvää. On tärkeää vahvistaa näitä hyviä puolia muutoksen aikaansaamiseksi.
Muutoksen myötä sekä pelaajan että läheisen minäkuva voi muuttua ja korjaantua. Läheisen kohdalla muutoksessa on kyse omien vastuiden, velvollisuuksien ja rajojen hahmottamisen myötä tapahtuvasta voimaantumisesta. Muutoksen myötä läheinen opettelee ottamaan tarvittaessa etäisyyttä pelaajaan, käsittelemään vaikeita tunteitaan, asettamaan rajat ja olemaan rakentavasti vuorovaikutuksessa. Muutos auttaa näkemään itsensä ja oman roolinsa kokonaisvaltaisemmin, pelaamisesta aiheutuneen kriisin kaventaman kuvan sijaan.
Niin läheisen kuin pelaajankin kannattaa harjoitella myötätuntoa ja armollisuutta itseään kohtaan. Jokaisessa ihmisessä on itsessään tarvittavat voimavarat muutoksen toteuttamiseen ulkopuolelta tulevan avun, tuen ja kannustuksen avulla.
Aluksi myönteisten ajatusten ajatteleminen itsestä voi olla vaikeaa. Varsinkin, kun tunteet vielä myllertävät, vuorovaikutusta harjoitellaan ja pelaamisesta aiheutuneet haitat muistuttavat itsestään säännöllisesti. Myönteisten asioiden vahvistaminen ei tarkoita silmien sulkemista tosiasioilta tai oman vastuun pakoilemista. Itsensä syyttäminen tai kielteisten ajatusten valtaan jääminen ei kuitenkaan edistä muutosta. Siksi on omien voimavarojen tuhlausta jäädä jumiin sellaisiin ajatuksiin.
Jokaisen minäkuvaan vaikuttavat monet erilaiset roolit, joita ovat esimerkiksi puoliso, vanhempi, lapsi,
sisarus, työkaveri, ystävä, opiskelija tai naapuri. Läheisen rooli on yksi muiden joukossa. Siksi kannattaakin keskittyä vahvistamaan muita elämän osa-alueita ja löytämään niistä asioita, jotka vahvistavat itsetuntoa ja minäkuvaa.