Muutostyö ei ole läheisen vaan pelaajan tehtävä
Tämä teksti pyrkii vastaamaan seuraaviin kysymyksiin: Miksi rahapeliongelmasta irtautumiseen liittyvä muutostyö on pelaajan tehtävä? Mihin rahapelaajien vertaistuessa pyrimme? Mitä pelaajan muutostyö pitää sisällään? Teksti on lyhennelmä pelaajien Pelirajaton-ajattelusta.
Pelirajaton-toiminta nojaa humanistiseen ihmiskäsitykseen, jossa ihminen nähdään itse aktiivisena toimijana passiivisen vastaanottajan sijasta. Ihminen kykenee voimaantumiseen ja muutokseen, mutta se edellyttää hänen omaa haluaan hakea ja toimeenpanna uutta tietoa ja ymmärrystä. Läheinen ei voi siis tätä muutostyötä tehdä, mutta hän voi herätellä pelaajan muutoshalukkuutta sekä toimia muutosta itse haluavan pelaajan tukena. Lue tarkemmin läheisen keinoista tukea eri muutosvaiheissa.
Rahapeliriippuvuus-termin sijaan käytämme pääasiassa ilmaisua ongelmallinen rahapelaaminen. Pelirajaton kohtaa pääasiassa hyvin ongelmallisesti pelaavia henkilöitä, joista todennäköisesti suurin osa täyttää rahapeliriippuvuuden diagnostiset kriteerit. Meille diagnoosia tärkeämpää on auttaa henkilöä pohtimaan mitä tämä tilanne (rahapeliriippuvuus) hänelle käytännössä tarkoittaa. Pakkoa vai muutettavissa olevaa käyttäytymistä? Kokeeko hän mahdolliseksi lopettaa pelaamisen ja muuttaa tilannettaan ymmärryksen lisäämisen, pelaamiseen liittyvän ajattelun, tunne-elämän käsittelyn ja vertaisten antaman tuen kautta? Koska rahapelaaminen on ihmiselle sekä tarpeeton harraste että myös hyvin riskialtista toimintaa, emme pelaajille kohdistuvassa vertaistuessamme työskentele pelaamisen hallintaan saamiseksi, vaan sen lopettamiseksi.
Ongelmallista rahapelaamista ylläpitävät dopamiinivaikutus, omaksuttu tapa harrastaa rahapelaamista, virheelliset itseen ja rahapeleihin liittyvät uskomukset sekä ajatus peliongelman ratkaisemisesta isolla voitolla sekä keskeisesti rahapelaamisesta saatava koettu hyöty ns. pakopaikkana stressistä, ahdistuksesta ja vaativuudesta sekä mielialan muuttaminen. Ongelmallisen rahapelaamisen jatkuminen voi liittyä myös ns. elämäntilannejumiin (velat ja kasvojen säilyttäminen), jonka laukaisemalla tarve rahapelaamiselle häviää. Laukaisevana tekijänä keskeisesti toimii rehellisyys läheisille.
Näkemyksemme mukaisesti onnistunut irrottautuminen rahapelaamisesta vaatii kaksi pelaajan itsensä tekemää keskeistä päätöstä ja toimenpidettä: 1) pelaamisen lopettaminen kokonaan ja 2) rahapelaamisen ilmiön käsittely henkilökohtaisella tasolla (muutostyö). Muutostyö tarkoittaa omasta halusta lähtevää pelaamismahdollisuuksien ja rahankäytön rajoittamista, tilanteen ja tappioiden hyväksymistä, rehellisyyttä itselle ja tärkeille läheisille, luopumista ja surutyötä, tunne- ja ajattelumaailman tutkimista, sitoutumista tilanteen korjaamiseen mahdollisesti pitkältä vaikuttavista velkaseurauksista huolimatta ja läheissuhteiden korjaamista. Muutostyö perustuu tiedon lisääntymiseen itsestä ja omaan käyttäytymiseen vaikuttavista asioista. Keskeisenä asiana on omien elämänarvojen kirkastaminen. Näiden muutostyöhön liittyvien asioiden parissa työskennellään pelaajille suunnatussa vertaistuessamme.
Usein ongelmallisen rahapelaamisen taustalla vaikuttaa jokin sairaus, häiriö tai muu rasite (tyypillisesti adhd, kaksisuuntainen mielialahäiriö tai masennussairaus), joka täytyy saada hoitoon, jotta rahapelaamisen lopettamiselle saadaan suotuisa tilaisuus. Onnistunut lopettaminen vaatii usein myös rahasuhteen ymmärtämistä ja hallinnan tunnetta omasta rahankäytöstä.
Mielestämme ongelmallisesti pelanneen ei tarvitse identifioitua sairaaksi ja riippuvaiseksi henkilöksi. Riittää, että hän ymmärtää ja muistaa herkistyneensä rahapelaamisen tuottamalle tunnekokemukselle ja ymmärtää ne tekijät, jotka hänellä ovat ylläpitäneet pelaamista ja että näiden syiden vuoksi hän ei pysty hallitsemaan pelaamistaan ja pysyttelee siitä siksi erossa.