Hyppää sisältöön

Napakat rajat itseni suojaksi ja pelaajan avuksi

Kaikki ongelmallisesti pelaavat eivät suinkaan kohtele läheisiään huonosti – ainakaan tarkoituksella. Moni lopettanut pelaaja on kertonut, että he ovat kyllä peliaikoinakin ajatelleet läheisiään ja koittaneet suojella heitä pelaamisen vaikutuksilta: pelaamista on salailtu, jotta läheiset eivät sotkeutuisi samaan vyyhtiin tai omaa pelaamista on hyvitelty alistumalla tai kantamalla extravastuuta yhteisen arjen pyörittämisestä.

Aina pelaajan toimesta tapahtuva läheisen kohtelu ei ole kuitenkaan kovinkaan ystävällistä ja läheisen etua huomioivaa: läheistä saatetaan hienovaraisesti manipuloida tai uhkailla, häneltä voidaan vaatia rahaa tai hänen oma aikansa ja tilansa kadotetaan sysäämällä arjen vastuut hänen harteilleen. Joissain tilanteissa läheinen joutuu henkisen, fyysisen tai taloudellisen väkivallan uhriksi. Läheinen ei aina huomaa tai osaa vastustaa tällaista kohtelua.

Mitä läheisen sitten tulisi tehdä, jotta hän voisi edistää niin omaa hyvinvointiaan kuin ihmissuhteensa vastavuoroisuutta? Napakat ja selkeät henkilökohtaiset rajat!

Rajat itsen suojaksi

Henkilökohtaiset rajat ovat hyödyksi kaikenlaisille ihmisille kaikissa ihmissuhteissa. Rajansa tunteva ihminen tietää mitä hän tahtoo sekä mitä hän on valmis tekemään –ja mitä ei ole. Hän ei alistu kenenkään kynnysmatoksi, pitää puolensa ja osaa sanoa niin itselleen kuin muille ‘tämä ei käy minulle’ silloin kun rajat ovat ylittymässä. Hän edellyttää ja pääasiassa myös saa asiallista kohtelua osakseen.

Silloin kun lähipiirissä on ongelmallisesti pelaava ja rajaton ihminen, olisi erityisen tärkeää, että hänen läheisensä ovat pohtineet tarkasti, missä heidän omat rajansa kulkevat. Ongelmallisesti pelaavan läheisenä nimittäin joutuu monesti tilanteisiin, joissa epäselviä rajoja kyllä horjutetaan – rahaa ja apua pyydetään ja vaaditaan niin kauan kuin niitä on saatavilla ja läheiselle voidaan valehdella niin pitkään kuin sitä suostutaan kuuntelemaan. Ymmärrettävästi tällaisissa tilanteissa läheinen voi itse huonosti ja niin voi ihmissuhdekin.

Toisinaan rajat on asetettu ja viestitty, mutta niissä on tosipaikan edessä silti vaikeaa pysyä. Pelaaja pyytää, uhkailee tai manipuloi ja läheinen tarttuu syöttiin. Olisi hyvä pysähtyä miettimään, mikä on itsellä se perimmäisen syy tai taustalla oleva uskomus, jonka takia rajastaan lähtee joustamaan?

Koetko syyllisyyttä läheisesi tilanteesta? Olet tehnyt jotain väärin historiassa ja hyvittelet nyt sitä? Ajatteletko että pelaaja on syyntakeeton ja voimaton uhri? Oletko ainoa, joka hänet voi pelastaa? Hylätäänkö sinut ja jäät yksin, jos et luovu rajoistasi? Olisiko (usein hetkellinen) välirikko pelaajan kanssa maailmanloppu? Uskotko että uhkakuvasi voivat toteutua? Pelkäätkö konfliktia ja aiheuttamaasi pahaa mieltä?

Kun rajat on kerran asetettu, niissä olisi tärkeää johdonmukaisesti pysyä. Jos pelaajan äiti on esimerkiksi asettanut rajaksi sen, ettei aikuiselle lapselle anneta enää rahaa mutta hätätilanteessa hän voi tulla lapsuudenkotiinsa syömään, ei äidin pitäisi tehdä tästä poikkeuksia. Rahaa ei enää siirretä pelaajalle ruokaa varten edes silloin kun äiti on matkoilla eikä voi siksi ottaa häntä kotiinsa syömään. Mahdolliseen hankalaan tilanteeseen voi toki varautua kertomalla pelaajalle matkasta etukäteen. Pallo rajojen osalta on läheisellä: kun rajojen ylitykseen ei anneta mahdollisuuksia, niitä harvemmin ylitetään.

Rajoissa pysymistä auttaa, kun rajojen tarpeen on onnistunut perustelemaan ensin hyvin itselleen, on tunnistanut eteen tulevat hankalat tilanteet, on varautunut toimimaan näissä tilanteissa sekä on viestinyt rajansa pelaajalle.

Rajat myös pelaajan avuksi

Läheisen napakoista rajoista on hyötyä pitkän päälle myös pelaajalle. Kun läheisellä on rajat, joista hän ei jousta, loppuu myös pelaajan tuudittautuminen siihen ajatukseen, että joku pelastaa hänet aina pinteestä tai että hän voi kohdella läheisiään miten tahansa.

Tähän tapaan kokee valtaosa toiminnassamme mukana olevista pelaajaohjaajistakin: läheisen jämäkämmäksi muuttunut toiminta ja pelaajan vastuuttaminen toiminnastaan ja pelaamisen seurauksista on auttanut myös monia heistä havahtumaan tilanteeseensa ja muutoksen välttämättömyyteen.

Pelaajalla on siis paremmat mahdollisuudet havahtua pelaamisensa seurauksiin ja ottaa hänelle kuuluva vastuu tilanteestaan, kun läheisen rajat pitävät. Myös läheisten kohtelu voi pelaajan toimesta alkaa kehittyä huomaavaisemmaksi, vaikka aluksi läheisen muuttunut toiminta herättää monissa ärtymystä ja konflikteja.

Ehkäpä pelaaja havahtuu myös siihen, että hänenkin on tarkennettava omia rajojaan. Pelaajakin on voinut jäädä jossain tapauksissa läheisen jyrän alle tai ikuiseen hyvittelykierteeseen. Myös pelaaja voi alkaa voimaan paremmin, kun hän tietää, miten häntä itseään tulee ihmissuhteessa kohdella.

Pohdi

  1. Millaisia rajoja olet asettanut ja viestinyt pelaajalle?
  2. Miten olet onnistunut pysymään rajoissasi? Millaiset tilanteet, ajatukset tai tunteet ovat saaneet sinut joustamaan rajoistasi?
  3. Millaisia rajoja sinun olisi tarvetta asettaa jatkossa? (itsesi, pelaajan ja ihmissuhteen kannalta)
  4. Miten voisit omia tekojasi tai tulkintojasi muuttamalla jatkossa pysyä paremmin asettamissasi rajoissa?