Hyvinvointia lisäävät valintani
Jos kaipaat lisää hyvinvointia arkeesi, pyri tekemään pieniä jokapäiväisiä valintoja. Keskity huomaamaan jokaisessa päivässä jotakin syytä kiitollisuuteen. Älä lannistu, jos jokainen päivä ei vie parempaan suuntaan. Jaa suruja ja murheita ystävien ja muiden läheisten tai vaikkapa vertaisten kanssa.
Omien tarpeiden ja toiveiden huomioiminen voi olla helpompaa, jos ajattelee suovansa itselleen jotain sellaista hyvää, mitä soisi muillekin. Hyvien asioiden voi myös ajatella olevan itsensä palkitsemista ajatuksella ”ansaitsen tämän, koska olen yhtä arvokas kuin kaikki muutkin”. Jokainen ansaitsee elämäänsä hyviä asioita, joiden avulla tarpeet tulevat tyydytetyiksi ja tärkeät toiveet voivat toteutua.
Muutos arjessa tapahtuu tietoisen mielen kautta. Kannattaa lähteä toteuttamaan oman hyvinvoinnin parantamista suunnitelmallisesti ja pienin askelin.
Harjoitus
Valitse aiheista ja arjen teoista yksi asia, jota lähdet toteuttamaan. Kun ensimmäisestä asiasta on tullut hyvällä tavalla arjen rutiini, palaa valitsemaan seuraava hyvinvointia vahvistava tapa, jota lähdet juurruttamaan elämääsi.
Muista, että mekaaninen suorittaminen ei ole tärkeää, vaan se, että voit tehdä elämästäsi oman näköistäsi ja sinulla on hyvä olla. Sinulla itselläsi on suurimmat mahdollisuudet vaikuttaa omaan hyvinvointiisi. Kannattaa siis aloittaa siitä huolehtiminen jo tänään!
Fyysinen
- Hyvä ravinto, säännöllinen ruokailu
- Riittävä lepo ja hyvä uni
- Liikkuminen tai liikuntaharrastus
- Rentoutusharjoitukset stressin hallitsemiseksi
- Sairauksien ja muiden fyysisten oireiden hoitaminen
Psyykkinen
- Hyväksymisharjoitukset
- Myönteinen sisäinen puhe – kehu ja kiitä itseäsi moittimisen sijaan
- Anteeksi antamiseen liittyvät harjoitukset
- Oma aika
- Ilon ja kiitollisuuden aiheiden etsiminen (esim. merkinnät päiväkirjaan)
Sosiaalinen
- Ystävien seura
- Yhteystyö- tai harrastuskavereiden kanssa
- Kuormittavien ihmissuhteiden karsiminen, mikäli mahdollista
Henkinen
- Mindfulness-harjoitukset tai meditaatio
- Luonnon äärellä oleminen
- Taide-elämykset (musiikki, kuvataide, kirjallisuus jne.)
- Hengelliset asiat (esim. rukoileminen)