Hyppää sisältöön

Vuorovaikutuksemme kompastuskivet

Läheisen ja pelaajan välinen vuorovaikutus voi parhaimmillaan palvella monia tarkoituksia. Sen avulla voidaan lisätä ymmärrystä, kertoa omista tarpeista ja selventää omia rajoja. Rakentavissa keskusteluissa on mahdollista tuoda esille tunteita ja kertoa omista ajatuksista. Yhteisten sopimusten tekeminen niin ikään edellyttää toimivaa keskusteluyhteyttä. Lisäksi vuorovaikutus mahdollistaa kokemusten jakamista ja läheisyyden ylläpitämistä. Se vahvistaa tasa-arvoista suhdetta osapuolten välillä ja luo puitteet anteeksi pyytämiselle ja antamiselle.

Ongelmallinen pelaaminen aiheuttaa ihmissuhteeseen kriisin, jolla on vakavia seurauksia; luottamuspulaa, negatiivisia tunteita, puhumattomuutta, valehtelua, riitelyä ja niin edelleen. Omien vuorovaikutustaitojen parantaminen ja kompastuskivien perkaaminen kannattaa joka tapauksessa. Vaikka ongelmat eivät ratkeaisi nopeasti tai lainkaan, on sinun itsesi helpompaa selvitä vaikeasta tilanteesta eteenpäin.

Tämän tehtävän avulla voitte käydä yhdessä läpi vuorovaikutuksenne toimivuutta ja löytää niitä kohtia, joita kannattaa pyrkiä parantamaan.

Arvioikaa alla olevia väittämiä asteikolla 1–5 (1 = täysin eri mieltä, 2 = eri mieltä, 3 = ei samaa eikä eri mieltä, 4 = samaa mieltä, 5 = täysin samaa mieltä) vuorotellen niin, että käytätte vastaamiseen eri paperia tai peitätte ensimmäisen vastaajan merkinnät ennen kuin toinen vastaa väittämiin.

Keskustelkaa sen jälkeen erityisesti niistä väittämistä, jotka saivat 1- tai 2-vastauksia. Myös niihin, joissa vastauksenne yhteistä keskustelua koskien ovat ristiriidassa keskenään, kannattaa kiinnittää huomiota. Pohtikaa mitä kompastuskiviä haluatte jatkossa välttää ja miten se olisi mahdollista.

Voit tehdä tehtävän myös yksin. Pohdi silloin väittämiä vain omasta näkökulmastasi ja pyri tunnistamaan vuorovaikutustasi haittaavia asioita, joista haluat päästä eroon.

Tärkeää on havaita myös mahdolliset 4- ja 5-vastaukset. Niihin voi hyvällä syyllä olla tyytyväinen ja niitä kannattaa vaalia jatkossakin.

Keskustelun käytännöt

  1. Meillä on riittävästi aikaa keskustella tärkeistä aiheista
  2. Saan puhua keskeytyksettä
  3. Jos jokin asia jää kesken vaikkapa tunnekuohun vuoksi, palaamme siihen myöhemmin

Rakentava ja arvostava ilmapiiri

  1. Voin puhua vapaasti kaikesta, mikä mieltäni painaa
  2. Keskusteluissamme ei esitetä syytöksiä tai tuomita
  3. Osaan jättää käsitellyt asiat taakse, enkä jää niihin jumiin
  4. Pyydän anteeksi, jos loukkaan toista keskustelutilanteessa
  5. Keskusteluissamme ei kohdella toista osapuolta huonosti

Sanaton viestintä ja oletukset

  1. Keskustellessamme ilmeet ja eleet eivät ole ristiriidassa sanojen kanssa
  2. Pyrin osoittamaan olemuksellani kiinnostusta ja kunnioitusta
  3. Keskusteluissamme esitetään tarkentavia kysymyksiä
  4. Minulle on tärkeää varmistaa, että ymmärrän toista oikein

Minäviestintä

  1. Osaan kertoa omista tunteistani toiselle selkeästi
  2. Kykenen perustelemaan omaa käytöstäni ja toimintaani
  3. Keskusteluissamme ei sorruta sarkasmiin, passiivisaggressiivisuuteen tai mykkäkouluun
  4. Olen hyvä kuuntelija
  5. Osaan arvostaa omia ajatuksiani ja tunteitani