Hyppää sisältöön

Yhteinen tilannearvio pelaamisen aiheuttamista haitoista

Pelaaja saattaa ajatella, että pelaamisesta aiheutuneet haitat koskevat vain häntä itseään ja lähinnä raha-asioita. Läheisenä olet sen sijaan havainnut ennen kaikkea itseesi kohdistuneita haittoja sekä myös huomannut, että haittoja on seurannut muihinkin asioihin kuin vain talouteen. Luultavasti pelaamisesta on aiheutunut haittoja myös joillekin toisille ihmisille kuin vain teille kahdelle?

Kutsu pelaaja mukaan ja tehkää yhdessä rehellinen tilannearvio pelaamisen aiheuttamista haitoista pelaajalle itselleen, sinulle sekä jollekin muulle pelaajan läheiselle.

Tällä kuuden k:n periaatteella pääsette pitkälle: kiinnostukaa, kysykää, kertokaa, keskustelkaa, kunnioittakaa ja kirjatkaa ylös! Haitoista keskusteleminen ja totuuden kuuleminen ei varmasti ole ihan helppoa ja kivutonta, mutta koittakaa pitää pää kylmänä. Tilanteen muuttuminen lähtee kuitenkin siitä, että aiheutuneet haitat on ensin selvästi tunnistettu. Harjoittelemalla avointa keskustelua vaikeistakin asioista vuorovaikutuksenne ja ihmissuhteenne on mahdollista parantua.

Muista, että sinä olet paras asiantuntija itseesi kohdistuvista haitoista ja pelaaja on omistaan, mutta voitte myös auttaa toisianne haittojen tunnistamisessa jakamalla havaintojanne. Kolmannen osapuolen kokemat haitat ovat teidän tulkintojanne, joiden todenperäisyys on hyvä vielä varmistaa harjoituksen jälkeen kohteelta.

Haitat sinulleHaitat toiselle läheiselle (esim. pelaajan lapsi tai vanhempi)Haitat pelaajalle
Tunteet ja mieli:               
Terveys ja hyvinvointi:

     
  
Raha-asiat ja taloudellinen turva:      

     
  
 Ihmissuhteet (meidän suhde & muut):               
Työ ja/tai opiskelu:

         
  
Muut haitat:
esim. väkivalta tai sen uhka, rikoksen uhriksi Joutuminen