Hyppää sisältöön

Tärkeää huomioitavaa vertaistukeen osallistuville

1 Ilmoita ohjaajalle jos et pääse tukitapaamiseen, myöhästyt siitä tai jäät kokonaan pois tuesta

Osallistuminen vertaistukeemme on täysin vapaaehtoista ja pois saa jäädä jos vain haluaa. Ilmoita silti aina poisjäänneistä!

Ohjaajamme ovat vapaaehtoisia ja käyttävät vertaistukemiseen omaa vapaa-aikaansa: mikään ei ole turhauttavampaa kuin valmistautua tuen tarjoamiseen vain huomatakseen, ettei tuettava vastaa puheluun sovittuna aikana tai suurin osa ryhmään osallistujista on poissa.

Jos osallistut ryhmään, oletus osallistumiselle on, että pystyt osallistumaan tapaamisiin säännöllisesti. Sairastumisia ja muita syitä poissaoloille kuitenkin toisinaan sattuu – ilmoitathan niistä reippaasti ja oma-aloitteisesti ohjaajalle. Ohjaaja huomioi poissaolot tapaamisen suunnittelussa ja jos poissaolijoita on paljon, tapaaminen perutaan.

Jos jäät kokonaan pois tuesta, ilmoita jälleen ohjaajalle. Syytä poisjäännille ei tarvitse kertoa. Kun ilmoitat asiasta erityisesti ryhmän alkuvaiheessa, voimme tarjota paikkaasi vielä jollekin toiselle.

Ohjaaja kertoo sinulle ensimmäisellä tapaamisella, toivooko hän poissaoloilmoituksia tekstiviestitse vai sähköpostitse.

2 Pidetään kamerat päällä Teams-tapaamisilla & osallistutaan rauhallisesta paikasta

Useimmat läheisten vertaisryhmistä järjestetään Teamsin välityksellä. Periaatteenamme ryhmissä on, että toisten kasvot ovat nähtävissä – kamerat pidetään siis päällä. Tämä helpottaa vuorovaikutusta, lisää luottamusta ryhmäläisten välillä sekä poistaa stigmaa ja häpeää.

Osallistu rauhallisesta paikasta, jossa voit keskittyä eikä muita ihmisiä ole kuulolla. Sylivauva saa toki olla mukanasi.

 Voit osallistua yksittäisiin Teams-tapaamisten alkuihin pelkällä äänellä esim. myöhästymisen takia. Kerro asiasta ennakkoon ohjaajalle.
 

3 Ota paras hyöty irti tuesta valmistautumalla tapaamisiin ja jakamalla tapaamisilla ajatuksiasi

Lue käsiteltävään teemaan liittyvät tekstit ennen tukitapaamista ja tee tehtävät tukitapaamisen jälkeen. Näin hyödyt eniten tuesta ja hyödytät valmistautumisellasi myös muita osallistujia.

Vertaistuki hyödyttää eniten sinua ja muita, kun osallistujat jakavat ajatuksiaan avoimesti. Puhuminen edistää niin omaa kuin muidenkin asian käsittelyä sekä ajattelun ja toiminnan muutosta. Ei keskeytetä muita, mutta puheenvuoron päätyttyä elehdi tai viittaa, jos haluat puhua seuraavaksi! Toisen puheenvuoron saa omalla vuorollaan kääntää myös oman kokemuksen käsittelyyn – Mitä ajatuksia toisen puheenvuoro herätti ja mitä samoja tai eri asioita olet itse kokenut?